Petintridesetletni Froome je osvojil naslove skupnega zmagovalca na vseh treh največjih dirkah, med njimi je tudi lastnik štirih naslovov zmagovalca skupnega seštevka na Tour de France v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Giro d'Italia je osvojil leta 2018, špansko Vuelto pa v letih 2011 in 2017.

Zadnji dve izdaji francoskega kroga sta osvojila moštvena kolega Geraint Thomas iz Velike Britanije in Egan Bernal iz Kolumbije. Froome je lani želel nastopiti na dirki po Franciji, a je Tour izpustil zaradi poškodb, ki jih je utrpel v hudem padcu med dirko Dauphine.

Letošnja sezona je Froomova zadnja v majici nekdanje ekipe Sky oziroma Ineos. S sezono 2021 se bo pridružil kolesarski akademiji s sedežem v Izraelu, Israel Start-Up Nation, oziroma njeni novopečeni ekipi World Toura, v kateri bo 35-letni veteran prevzel vlogo kapetana. »Chris je legenda našega športa, pravi prvak, ki je pokazal neverjetno trdoživost in odločnost, da se je vrnil po lanski nesreči,« je dejal šef ekipe Ineos Grenadiers Dave Brailsford.

»Želimo ga podpreti, da bi se potegoval za še en naslov na Grand Tour. Vuelta mu daje še malo več časa, da nadaljuje svoj napredek do najvišje ravni,« je vodja ekipe razloge za to, da Frooma ne bo na Touru, utemeljil na Britančevi slabši pripravljenosti.