Pred koronavirusom so bili termini teh dirk za leto 2020 naslednji: Giro d'Italia od 9. do 31. maja, Tour de France od 27. junija do 19. julija, Vuelta a Espana od 14. avgusta do 6. septembra. Ko je francoski predsednik Emmanuel Macron prepovedal vse množične dogodke v državi najmanj do sredine julija, se je začela akcija reševanja Toura, dirke vseh dirk. »Tour je najpomembnejša dirka na svetu in treba je najti način, da ga izpeljemo. Če ga ne bo, bodo nekatera moštva izginila, kolesarji in drugi člani ekip pa bodo postali brezposelni. To bi bil pogreb za kolesarstvo,« je dejal Marc Madiot, športni direktor ekipe Groupama FDJ.

Direktor dirke Christian Prudhomme je takoj zavrnil možnost, da bi 107. Tour izpeljali brez gledalcev: »To ne bi bil pravi Tour. Zato je edina možnost preložitev na kasnejši termin.« In to se je zgodilo. Francoska pentlja se bo začela 29. avgusta v Nici in končala 20. septembra v Parizu, 3470 kilometrov dolga preizkušnja pa bo potekala po prvotno začrtani trasi. Če bodo dirko izpeljali, bo to koledarsko daleč najpoznejši konec Toura v njegovi zgodovini – doslej je ta rekord držal tisti iz leta 1908 s koncem 8. avgusta. Prudhomme je pojasnil, da so iskali najpoznejši možni termin za Tour, da bi se lahko kolesarji kar najbolje pripravili. Pravi, da potrebujejo od meseca do meseca in pol treningov na cesti in nato še en mesec pripravljalnih dirk.

Medtem ko organizatorji Toura slavijo, so manj zadovoljni prireditelji Gira in Vuelte, ki naj bi se zvrstila za francosko dirko. Italijani odločno nasprotujejo temu, da je celoten tekmovalni koledar mednarodne zveze (UCI) podrejen Touru (ta se bo delno pokrival celo s SP med 20. in 27. septembrom v Švici), prav tako tudi morebitnemu skrajšanju Gira, ki je premiero doživel leta 1909. Novi termin za Giro naj bi bil tako šele med 3. in 25. oktobrom, direktor dirke Mauro Vegni pa je besen: »Giro je edini enakovredni tekmec Touru, zato smo že dva meseca tarča grobih napadov. Prireditelji Toura so hoteli skrajšati našo dirko, prav tako so bili pripravljeni zaradi lastnih ciljev žrtvovati tudi Vuelto. Sramota.«

Da bi lahko tri tritedenske dirke izpeljali v dobrih treh mesecih, vmes pa še SP, je verjetno misija nemogoče. A poleg tekmovalnega dvoma je velik tudi zdravstveni, povezan s (ponovno) širitvijo koronavirusa. To potrjujejo besede Devi Sridhar z univerze v Edinburghu, ene vodilnih strokovnjakinj na področju svetovnega javnega zdravstva in svetovalke škotske vlade v boju s koronavirusom. »Tour je 'tempirana bomba', ki lahko sproži novo širjenje virusa po Evropi. Na dirko pride na stotisoče gledalcev z vseh koncev sveta, ki se vsakodnevno premikajo iz mesta v mesto. To je recept za katastrofo, za ponovne množične okužbe. Tudi če bi Franciji uspelo omejiti ali celo odpraviti virus do avgusta, bi morali vsi, ki bi iz tujine prišli v državo, za dva ali tri tedne v karanteno, kar pa ni izvedljivo. Zato bi bilo najpametneje odpovedati Tour,« meni Devi Sridhar.