Najboljši slovenski športnik Primož Roglič se je na Kriteriju Dauphine znašel v nezavidljivem položaju. Potem ko se je na kolesarski generalki pred največjo dirko na svetu Tour de France prepričal, da je trenutno najboljši kolesar na svetu, je v četrti etapi plačal visok davek. Na 80. kilometru gorske etape v Savojskih Alpah je padel, kljub temu pa nadaljeval do cilja četrte etape, v kateri je prikolesaril v cilj z vsemi največjimi tekmeci. Z desetim mestom je v soboto ubranil prednost pred tekmeci in obdržal rumeno majico. V nedeljo dopoldan pa so v njegovi ekipi Jumbo Visma sporočili, da slovenski kolesar ne bo nastopil na zadnji etapi, saj so bile posledice padca (naj bi šlo za izpahnjeno ramo) prehude, da bi 13 dni pred začetkom Toura tvegali morebitne neprijetnosti.

»Primožev padec je bil grd. Spust je bil nevaren, poln peska, kar ne sodi v kolesarstvo. Ni se počutil dobro, a je vseeno nadaljeval. Navsezadnje kljub padcu ni veliko izgubil, kar je dobro. Upam, da posledice ne bodo prehude in bo lahko v nedeljo dokončal delo. Ne bo lahko, a zaupamo vanj. Njegovo počutje pa je v tem trenutku vendarle na prvem mestu,« je bil po sobotni etapi še optimističen direktor ekipe Jumbo - Visma Grischa Niermann. V nedeljo dopoldan pa je nizozemska ekipa poslala naslednje sporočilo: »Zaradi posledic padca Primoža Rogliča ne bo na startu zadnje etape Kriterija Dauphine. Po natančnem pregledu njegovih poškodb bo jasno, kakšen bo načrt za njegove naslednje dirke.« V nizozemski ekipi so Primožu Rogliču zaželeli še hitro okrevanje.

Spomnimo, da je Primož Roglič na Kriteriju Dauphine oblekel rumeno majico po drugi etapi, v kateri je ugnal svetovno konkurenco. Z drugim mestom v tretji etapi, ko je zaostal le za italijanskim državnim prvakom Davidejem Formolom, je prednost v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem Thibautom Pinotom povišal na 14 sekund. Pred startom četrte etape je v svetu kolesarstva odjeknila vest, da ne bo startal lanski zmagovalec Toura Egan Bernal. Iz moštva Ineos so sporočili, da Kolumbijec čuti močne bolečine v hrbtenici. »Do Toura ni več veliko, zato je pomembno, da bo takrat stoodstotno pripravljen. Verjamemo, da ni nič resnega, a bolje je biti previden,« so sporočili iz Ineosa. Da so imeli v soboto v Jumbu - Vismi izjemno smolo, je potrdil padec Stevena Kruijswijka, ki je zaradi izpahnjene rame prav tako predčasno končal eno najprestižnejših kolesarskih preizkušenj v Franciji.

Kljub poškodbi glavnega aduta je slovensko kolesarstvo na Kriteriju Dauphine igralo vidno vlogo. Predvsem po zaslugi Tadeja Pogačarja, ki je v današnjo zadnjo etapo vstopil kot osmi v skupnem seštevku, za novo vodilnim Pinoutom pa je zaostajal dobro minuto. Pogačar je blestel v zadnji etapi, bil večji del v glavni ubežni skupini, na koncu pa se je s tretjim mestom povzpel na skupno četrtega. Skupni zmagovalec Kriterija Dauphine je postal Daniel Martinez, ki je danes zasedel drugo mesto. Kolumbijec je v skupnem seštevku za slabe pol minute ugnal Thibauta Pinota, tretji skupno pa je bil Francoz Guillame Martin, ki je bil za 15 sekund boljši od Tadeja Pogačarja. Kako vrhunsko moštvo ima Jumbo - Visma, sta dokazala Nizozemec Tom Domoulin in Američan Sepp Kuss, sicer zmagovalec današnje etape, ki sta se v skupnem seštevku uvrstila med najboljšo deseterico.