Z odlično vožnjo in na krilih izvrstne strategije je Max Verstappen minuli konec tedna v Silverstonu prekinil prevlado Mercedesa v letošnji sezoni formule 1. Z zmago je Nizozemec okronal dobre predstave na preteklih preizkušnjah, ko je z izjemo uvodne dirke, na kateri je odstopil, vselej končal na zmagovalnem odru. Z uspehom je postal glavni izzivalec aktualnega svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona, ki ima v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pred 23-letnikom še vedno 30 točk prednosti.

Steza v Barceloni zahtevna za gume

Če kaj, je zadnja dirka pokazala, da dirkalnika srebrnih puščic nista brez pomanjkljivosti. Ko se živo srebro začne približevati 30 stopinjam Celzija, postaneta počasnejša, gume pa se jima obrabljajo hitreje kot konkurenci. »Že na preteklih preizkušnjah se je izkazalo, da je bil zaostanek tekmecev za nami manjši, ko je bilo vroče,« priznava šef Mercedesa Toto Wolff, ki razloge za to vidi predvsem v boljšem oprijemu njihovih bolidov. »Ko se pogoji spremenijo, parametri, kot je temperatura, pa narastejo, se gume omehčajo, tlak v njih pa naraste,« dodaja.

Visoke temperature bodo Ahilova peta nemškega moštva tudi konec tedna, ko je v Montmelu pri Barceloni na sporedu šesta dirka sezone. Vremenoslovci napovedujejo sončno in vroče vreme, poznavalci pa možnost novega presenečenja. »Videli bomo, kako bodo vplivale visoke temperature. Steza v Barceloni je zahtevna za gume, zato nisem povsem prepričan, kako se bodo spopadale z vročino,« razmišlja Max Verstappen. Dirkača Red Bulla na VN Španije vežejo lepi spomini, saj je tam pred štirimi leti sploh prvič zmagal. To mu je uspelo pri vsega 18 letih, s čimer je postal najmlajši zmagovalec v zgodovini formule 1.

Hamilton v svojem mehurčku

Karavana formule 1 je sicer v Barcelono pripotovala v precej negotovih časih. Število okužb z novim koronavirusom je v Španiji znova v porastu, najslabšo epidemiološko sliko pa beležijo ravno v katalonski regiji. Za nameček ni nič bolje niti v Belgiji, kjer bodo dirkači gostovali po nedeljski dirki. »Sam se vedno gibljem le v okolici steze, zato se zame ne bo veliko spremenilo. Sem v svojem mehurčku, v stiku z le nekaj osebami. Ko bom prispel na letališče, se bom odpravil naravnost v svoj bivalnik,« pojasnjuje Lewis Hamilton, ki je dobil zadnje tri preizkušnje za VN Španije, skupno pa že štiri. Z novo zmago bi se približal rekordu Michaela Schumacherja, ki je tu slavil šestkrat.

Da bi se okužil, ne bo skrbelo Mehičana Sergia Pereza. Voznik Racing Pointa je uspešno prebolel virus in se po dirkah v Northamptonshiru, na katerih ga je zamenjal Nico Hulkenberg, vrača na stezo. »Imel sem srečo, da so bili simptomi blagi in sem lahko vzdrževal kondicijo. Pripravljen sem, da znova sedem v dirkalnik,« sporoča Sergio Perez.

V Avstriji oči uprte v Binderja in KTM

Še večje presenečenje kot Verstappen je v kraljevskem motociklističnem razredu na Češkem pripravil Brad Binder. Južnoafričan se je v Brnu prvič v karieri zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, obenem pa zgodovinsko prvo zmago v moto GP privozil tudi svojemu moštvu KTM. Oči motociklističnih navdušencev bodo v dirkača in ekipo uprte tudi v nedeljo, pričakovanja pa visoka, saj bo četrto dirko sezone gostil Spielberg, ki velja za domače prizorišče KTM.

Zmaga avstrijskega moštva na Red Bull Ringu bi bržkone predstavljala podobno senzacijo kot pretekli teden, saj je steza od vrnitve na koledar motoGP leta 2016 izključno v domeni motociklistov Ducatija. Prvo dirko pred štirimi leti je dobil Andrea Iannone, zadnjo in predpredzadnjo Andrea Dovizioso, leta 2018 pa je ciljno črto najhitreje prečkal Jorge Lorenzo. Morebiten uspeh bi Italijanom pomenil ogromno, saj se sezona zanje ne odvija po pričakovanjih. »VN Češke je pokazala, kako težko je letos napovedati zmagovalca. Vsaka dirka je zgodba zase. Čeprav smo v zadnjih štirih letih v Avstriji osvojili štiri zmage, pa bo moja prioriteta povrniti si občutke na motociklu. V težkih časih mora moštvo stopiti skupaj in mislim, da se nam na Red Bull Ringu ponuja lepa priložnost,« je prepričan Andrea Dovizioso, ki je sezono začel s tretjim mestom, nato pa nadaljeval precej slabše in končal kot šesti ter enajsti.

Navijači bodo tudi na avstrijskem Štajerskem pogrešali aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza, ki po drugi operaciji zaradi zlomljene nadlahtnice še ni nared za vrnitev. Španca bo tako pri Hondi znova nadomestil Stefan Bradl, ki pa se v Brnu ni znašel, saj je zasedel zadnje, 18. mesto.