Sedemdeseta obletnica začetka formule 1 si je zaslužila spektakularno dirko in jo proti pričakovanjem večine tudi dobila. Na peti dirki sezone je dirkač Red Bulla Max Verstappen prekinil letošnjo vladavino Mercedesa in na krilih izbire trših pnevmatik prišel do devete zmage v karieri. Mehkejše so Lewisu Hamiltonu vseeno omogočile drugo mesto, ko je dva kroga pred koncem prehitel moštvenega kolega Valterrija Bottasa. Finec je bil po dirki kljub tretjemu mestu poklapan, saj si je od najboljšega startnega položaja obetal več. Zadovoljen pa je bil Charles Leclerc (Ferrari), ki se mu je izšlo tveganje z enim postankom. Iz osmega je Francoz napredoval na četrto mesto.

»Če sem povsem odkrit, nisem pričakoval zmage. Toda tokrat je šlo vse kot po maslu, zato sem lahko pritiskal na Mercedesa in nato izkoristil prednost trših pnevmatik. Do tokratne dirke nisem uspel resno ogroziti Hamiltona in Bottasa. Ali lahko zmagam tudi v Barceloni? Ne vem. Verjetno se bomo morali vrniti na mehkejše pnevmatike,« je bil odziv 22-letnega Nizozemca Maxa Verstappna po zmagi v Silverstonu. S tem se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, 30 točk za vodilnim Lewisom Hamiltonom (107).

Verstappen je tako prekinil niz treh zaporednih zmag Britanca, ki na koncu z drugim mestom ni bil pretirano razočaran. »Jasno je, da to ni rezultat, ki sem ga pričakoval. V smislu pnevmatik nas je Red Bull tokrat 'nadigral'. Na koncu sem se moral pošteno potruditi, da sem prišel pred Bottasa. Zato moram vseeno biti zadovoljen,« je pojasnil Lewis Hamilton, ki je nato pnevmatikam namenil še nekaj dodatnih besed. »Naše moštvo se bo moralo pošteno potruditi, da najde rešitve. Celotno dirko v pnevmatikah ni bilo pravega pritiska. Bile so kot žoge.«

Največji osmoljenec pete dirke v sezoni je bil Valterri Bottas, ki je s tretjim mestom zdrsnil na tretje mesto tudi v skupnem seštevku. »Ko dirko začneš z najboljšega položaja in jo končaš na tretjem mestu, ne moreš biti zadovoljen. Sem močno razočaran. Ne vem, kaj se je dogajalo s pnevmatikami. Proti koncu so se 'sesedle'. Imel sem občutek, kot da v njih vre,« je potarnal Finec, ki bo imel že čez teden dni v Barceloni priložnost, da se znova prebije na drugo mesto v skupnem seštevku.