Potem ko sta že v četrtek priprave na novo sezono začeli Krka in Primorska, je včeraj »motorje« zagnala tudi Cedevita Olimpija. Če je bila v preteklosti navada, da so v ljubljanskem klubu ob takšni priložnost odprli vrata predstavnikom medijev, je bilo tokrat drugače. Zaradi situacije glede koronavirusa so se odločili, da bosta direktor Davor Užbinec in športni direktor Sani Bečirović na voljo prek spletne aplikacije zoom. Tako Užbinec kot Bečirović sta poudarila, da je zaradi razmer proračun za prvo ekipo nižji od lanskega, a sta v isti sapi dodala, da sta izredno zadovoljna s sestavo in da bo konkurenčna tako v evropskem pokalu kot ligi ABA. Novost je uradno sodelovanje z Ilirijo, kamor bo Olimpija na kaljenje pošiljala mlade nadarjene igralce.

Ilirija stopnica za mlade

Glavni trener Olimpije Jurica Golemac, od katerega klub pričakuje veliko, je na včerajšnjem uvodnem skupnem treningu pogrešal trojico košarkarjev. Center Mangok Mathiang ureja vse potrebno za prihod iz Avstralije, kjer je trenutno epidemiološka slika slaba. Enako velja za Američana Riona Browna, zadnjo okrepitev, medtem ko ima klub največ težav pri organizaciji povratka mladega Egorja Sitnikova, ki je v Rusijo odpotoval že marca. Američana Kendrick Perry in Mikael Hopkins sta že v Sloveniji in jima ni bilo treba v karanteno. V sodelovanju z državo sta namreč oba pred odhodom iz ZDA opravila test na koronavirus ter ga ponovila tako ob prihodu v Zagreb kot nato v Ljubljano.

Športni direktor Sani Bečirović je potrdil, da je kadrovanje zaključeno, a da so si pustili manevrski prostor za morebitno okrepitev sredi sezone. »Tokrat je bilo precej lažje sestaviti ekipo, saj smo imeli na voljo več časa. Lani smo jo morali razstaviti in ponovno sestaviti v praktično 30 dneh. Tokrat smo imeli čas od marca, da dobro preučimo, kaj potrebujemo. Z Jurico Golemcem sva pregledala več kot 200 imen, seznam pa na koncu skrčila na okoli 50 takih, ki so bili zanimivi za nas. Ker cene igralcem niso padle, so nekatera imena ostala pobožne želje, a smo s sestavo zelo zadovoljni. Hitro smo reagirali in navezali stik s košarkarji, ki smo jih želeli, ter tako morda prehiteli konkurenco. Vsekakor pa smo gledali na to, da lahko vsak igra vsaj na dveh položajih. Vemo, da je Golemac kot trener taktično precej zahteven, ob tem pa nastopamo v dveh različnih tekmovanjih. V ligi ABA je igra specifična, v evropskem pokalu pa se bolj nagiba k stilu iz ZDA. V tem pogledu bomo tako lahko prilagodljivi,« je pojasnil Sani Bečirović.

Od sodelovanja z Ilirijo, ki nastopa v drugi slovenski ligi, si Olimpijin športni direktor obeta veliko. Zadovoljen je, ker bodo mladi, ki še niso pripravljeni na kakovostno raven, na kateri igra Olimpija, dobili možnost izkusiti člansko konkurenco. »Ilirija bo nekakšen projekt U23, kjer bodo mladinci dobili priložnost nadaljnjega razvoja. Pri 18 ali 19 letih je redko kdo pripravljen zaigrati v članski ekipi Olimpije. Nekateri potrebujejo več časa, da dozorijo. Pri Iliriji ga bodo dobili. Mi bomo njihov starejši brat, ki jim bo finančno nekoliko pomagal, a so se vodilni zavezali, da bo finančna struktura kluba praktično neodvisna od Olimpije,« razlaga Bečirović. Predsednik Ilirije bo ostal Vlatko Ilievski, Saša Dončić pa bo znova glavni trener. Dosedanji Luka Bassin ostaja v trenerskem štabu. Olimpija bo v prvi sezoni v Ilirijo poslala Miho Cerkvenika, Egorja Sitnikova in Alena Malovčića. Davor Užbinec je ob tem izrazil željo, da se Ilirija že naslednjo sezono prebije v prvo ligo, in dodal, da je to za mlade igralce stopnica, ki je v preteklosti pri Olimpiji niso imeli, ter da bodo s tem dvignili tako ljubljansko kot slovensko košarko na višjo raven.

Kaj bo oktobra, ne ve nihče

Užbinec je po letu dni, odkar je zaživel projekt Cedevite Olimpije, izredno zadovoljen z opravljenim delom. Pravi, da so ga v Ljubljani izredno dobro sprejeli in da je precej lažje uresničil določene zamisli kot pred tem v Zagrebu. V lanski sezoni je bil razočaran predvsem nad dejstvom, da se klubu ni uspelo prebiti v drugi del evropskega pokala, kar bo v letošnji minimalen cilj, ob tem pa uvrstitev med najboljša štiri moštva v ligi ABA. Dodaja, da bo letošnja sezona zaradi okoliščin glede koronavirusa prehodna in da želi klub ohraniti stabilnost, s katero bo naslednjo, ko naj bi se stvari normalizirale, napadel vrh v ligi ABA. »Vrnitev Olimpije v evropski vrh je proces, ki ga ne moremo uresničiti čez noč. Imamo potrebno potrpljenje in znanje, da nam bo to uspelo,« poudarja.

Direktor Olimpije se zahvaljuje sponzorjem, ki kljub poslovnim težavam še naprej podpirajo klub. Po njegovem mnenju je to posledica resnosti projekta. Ob tem dodaja, da klub ne sedi križemrok in poskuša privabiti nove sponzorje. Nekateri so tik pred podpisom sodelovanja, zato bi se lahko do začetka sezone proračun kluba nekoliko dvignil. Del bodo morali nameniti tudi stroškom testiranja na koronavirus, ki ni poceni. »Trenutna ideja je, da bi se morali igralci testirati vsak teden. To pomeni v celotni sezoni strošek okoli 70.000 evrov. Mi bomo to že nekako zagotovili. Kaj pa klubi v 2. ligi ABA ali slovenskem prvenstvu? Menim, da bodo morale v tem pogledu pomagati države, saj je v nasprotnem primeru vprašanje, kako bodo nekateri klubi preživeli.«

Nova sezona v evropskem pokalu in ligi ABA se bo začela na začetku oktobra. V kakšni obliki, trenutno ne ve nihče. »Neznank je ogromno. Situacije so po državah različne, kot tudi ukrepi. Ves čas smo v stiku z ligo ABA in evroligo. Pričakujem, da bomo do začetka septembra vedeli več. Glavni cilj pa je, da se tekmovanja začnejo. Nikomur ni v interesu, da bi bilo drugače. V ligi ABA so predlogi, da bi na začetku tekme igrali samo klubi, kjer je situacija pod nadzorom, ali pa da bi se v varnih mestih naredili mehurčki, kamor bi ekipe prišle za teden ali dva in odigrale nekaj krogov. Toda to so samo predlogi in možne rešitve. Nihče od nas namreč nima znanja, da bi lahko napovedal, kakšno bo stanje na začetku oktobra,« je sklenil Užbinec.