Kljub odsotnosti poškodovanega aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza svetovno prvenstvo elitnega motociklističnega razreda motoGP ni izgubilo zanimivosti. Tretja dirka sezone za veliko nagrado Češke v Brnu je bila s tega vidika zagotovo najbolj posebna doslej, saj je postregla s kopico presenečenj. Največje in najprijetnejše je nedvomno pripravil novinec Brad Binder, ki je z zrelo in premišljeno vožnjo prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Da bo dirkaški konec tedna v Brnu nekaj posebnega, so namignili že izidi v kvalifikacijah. Prvo mesto na njih si je s poltovarniškim ducatijem še šestič v karieri privozil Johann Zarco in za 0,303 sekunde ugnal vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Fabia Quartararoja. Dirkača sta s tem poskrbela za zgodovinski dosežek, saj se še nikoli pred tem ni zgodilo, da bi dirko z najboljšega položaja začela dva Francoza. A izvrstnega izhodišča dvojec na startu ni izkoristil. Qartararo je nazadoval za eno, Zarco pa za kar pet mest, kar je najbolje izkoristil Franco Morbidelli in se izstrelil v ospredje. In medtem ko je Italijan tam vztrajal več kot polovico dirke, so se za njegovim hrbtom med seboj dajali Pol Espargaro, Quartararo in Binder, po nekaj krogih pa se je v boj za stopničke vmešal še Zarco.

Tridesetletnik je bil v 10. krogu vmešan tudi v najbolj dramatičen trenutek na dirki, ko se je zapletel v srdit boj za tretje mesto z Espargarojem. Ta je v enem od zavojev zgrešil idealno linijo, potem pa zadel Zarcoja in padel. Španec je bil zaradi tega vidno besen, še toliko bolj, ker je bil s svojim KTM na dobri poti do vrhunskega dosežka. A slaba volja v boksih avstrijskega moštva ni trajala. Za ovratnik vodilnemu Morbidelliju je namreč dihal Espargarojev moštveni kolega Binder. Južnoafričan je kljub svoji premierni sezoni v motoGP izvrstno stopnjeval pritisk na dirkača Yamahe, ki se mu taktika izbire mehke zadnje gume ni obrestovala. Na polovici dirke je bila ta že preveč obrabljena, časi 25-letnika pa vse počasnejši, zato napadov novinca v 13. krogu od 21 ni zdržal. Na koncu se je moral sprijazniti z drugim mestom, nad čimer pa ni bil pretirano razočaran, saj si je privozil sploh prve stopničke v karieri. »Presrečen sem. Užival bom v tem trenutku. Za mano je dobra dirka, saj sem izpolnil svoj cilj in vozil v svojem ritmu. Pomembno je bilo, da nisem obrabil svojih pnevmatik,« je dejal Franco Morbidelli.

Ko se je Binder znašel na čelu motociklistične karavane, položaja ni več izpustil iz rok. Nadaljeval je v visokem ritmu, ki ga je pripeljal do vodstva, ciljno črto pa prevozil z več kot petimi sekundami prednosti pred tekmeci. »Iskreno rečeno, ostal sem brez besed. O tem sem sanjal že kot deček, danes pa so se mi sanje uresničile. Žal mi je le, ker na dirki ni bilo mojih staršev. Velika zahvala moji ekipi, ki je pripravila neverjeten motocikel. Nisem vedel, da smo sposobni zmagati,« je od sreče prekipeval 24-letni Brad Binder, ki je postal prvi novinec po Marquezu z zmago v motoGP, obenem pa poskrbel tudi za prvo slavje KTM v kraljevskem razredu.

Motociklisti bodo imeli zdaj tri dni premora, nato pa jih konec tedna čaka prva od dveh dirk na dirkališču Spielberg v Avstriji.