Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT) je popolni vladar letošnjega uvoda svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP. Potem ko je dobil prvo dirko v Jerezu, je bil včeraj najhitrejši tudi na drugi preizkušnji na istem dirkališču. V izjemno zahtevnih razmerah (temperatura zraka je bila skoraj 40 stopinj Celzija, asfalta pa na nekaterih delih več kot 60 stopinj) je v odsotnosti poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza vodil od starta do cilja. S prvega startnega mesta si je hitro nabral štiri sekunde prednosti in se brez stresa vozil na prvem mestu.

»Prve tri kroge sem vozil previdno, da sem se prepričal, da je vse v redu s pnevmatikama. To je bila ena najtežjih dirk v karieri. Zelo sem zadovoljen, ker sem bil hiter in sem imel dober ritem. Hvala moštvu za vse, kar je naredilo za to dirko, in moji družini, ki doma verjetno od sreče že pije. Odlično je zmagati dve dirki zapored,« je povedal Fabio Quartararo, ki vodi v svetovnem prvenstvu z vsemi možnimi 50 točkami.

Bolj napet je bil boj za preostali dve stopnički odra za zmagovalce. Osmoljenca sta Italijan Peco Bagnaia, ki se mu je pokvaril motor, potem ko je bil na drugem mestu, in Avstralec Jack Miller, ki je odstopil zaradi padca. Veteran Valentino Rossi je največji del dirke vozil na drugem mestu, na koncu pa ga je prehitel Maverick Vinales, ki je bil pred dirko kandidat za zmago. Za Vinalesa je bila usodna napaka že v prvem ovinku prvega kroga, po dirki pa je potarnal, da je imel v vročini velike težave z dihanjem.

Veliko boljše volje je bil 41-letni Rossi, saj je bila to njegova prva uvrstitev na zmagovalni oder po Austinu aprila 2019. »Zelo sem srečen, saj je za menoj dolgo obdobje slabih rezultatov. Ta konec tedna smo se stvari lotili drugače kot na prejšnjih dirkah, zato sem dobro startal. Tretje mesto zame ni enako zmagi, je pa skoraj podobno,« je povedal Valentino Rossi. Svetovni prvak Marc Marquez ni dirkal, potem ko so mu v torek operirali zlomljeno desno nadlahtnico. V soboto je nastopil na obeh prostih treningih, na katerih se je najprej počutil dobro. Nato se je pojavila oteklina, ko je začel izgubljati moč v roki, pa se je odločil, da v kvalifikacijah ne bo tekmoval. Naslednja dirka bo VN Češke 9. avgusta v Brnu.