Po skoraj petih mesecih premora se bo danes nadaljevalo tekmovanje v nogometni ligi prvakov. V igri za naslov evropskega prvaka je ostalo še 12 klubov. Preden se bodo nogometaši preselili v mehurček v Lizboni, kjer bodo na dveh stadionih v portugalski prestolnici odigrali zaključni turnir od četrtfinala naprej s po eno tekmo, bodo danes in jutri še štiri povratne tekme osmine finala. Prva para četrtfinala zaključnega turnirja v Lizboni sta Alatanta – PSG (12. avgusta) in Leipzig – Atletico Madrid (13. avgusta). Preostala dva bosta znana po povratnih tekmah osmine finala. Današnji večer bo še posebno razburljiv s tekmama Lyon – Juventus (prva tekma 0:1) in Manchester City – Real Madrid (2:1), jutri bosta še dvoboja Barcelona – Napoli (1:1) in Bayern – Chelsea (3:0).

Juventus – Lyon

Za italijanske klube je najpomembnejša lovorika naslov državnega prvaka. Juventus ima nad njegovim osvajanjem pravi monopol v zadnjem desetletju, ko je bil najboljši devetkrat zapored. Tako se je lahko povsem posvetil uspehu v Evropi, za katerega je bila posebej sestavljena sedanja ekipa z Ronaldom na čelu. Zadnji naslov evropskega prvaka je osvojil pred 24 leti, ko je v Rimu po enajstmetrovkah premagal Ajax.

Po žrebu parov osmine finala je kazalo, da ima Juventus avtocesto do četrtfinala, a je prva tekma v Lyonu spremenila razmerja. Juventus je pred zahtevno nalogo, saj bo moral nadoknaditi zaostanek 0:1. Izjemen adut je Cristiano Ronaldo, ki je lačen osvajanja lovorik, zato bo naredil vse, da za seboj potegne soigralce in skuša osvojiti ligo prvakov še s tretjim klubom, potem ko je Evropo pokoril z Manchestrom Unitedom in Realom Madrid. Prednost Juventusa je, da je v tekmovalnem ritmu, vendar je za njim naporen ritem velikega števila tekem v mesecu dni. Trener Maurizo Sarri na zadnjih tekmah serie A, ko je bil naslov prvaka že zagotovljen, ni igral z najboljšimi. Tako je spočil nosilce in se izognil morebitnim poškodbam.

»Za napredovanje bomo morali odigrati popolno tekmo. Lyon je s tremi branilci v zadnji vrsti razvil popolno obrambo. Nastop Dybale je odvisen od odločitve zdravniške službe,« je izpostavil Maurizio Sarri. V Italiji se pojavljajo ugibanja, da je prihodnost Sarrija na klopi Juventusa odvisna od izkupička v ligi prvakov, a strastni kadilec pravi, da se za prihodnost ne boji, ker v vodstvu kluba niso amaterji.

Francoska liga je edina med petimi velikimi v Evropi, ki ni nadaljevala tekmovanja. Lyon ima od marca v nogah le eno tekmovalno tekmo, ko je v finalu francoskega ligaškega pokala namučil PSG in izgubil šele po enajstmetrovkah. S tem je izgubil eno od možnosti, da bi si priigral nastop v Evropi. Ker je bil Lyon v prvenstvu šele sedmi, bo prihodnjo sezono igral v Evropi le, če bo osvojil ligo prvakov. Prednost Lyona je, da ni pod takšnim bremenom uspeha kot Juventus. Francozi stavijo na telesno moč in hitrost, s čimer so Italijanom povzročali velike težave na prvi tekmi. Izid 1:0 je za njih zelo ugoden. Če bi dosegli zadetek v gosteh, bi bili blizu četrtfinala, saj bi morali Torinčani zmagati z dvema goloma razlike. Juventus je sicer na šestih medsebojnih tekmah štirikrat premagal Lyon, vendar nikoli z več kot golom razlike. Le na dveh od šestih tekem tudi ni prejel gola. Nasploh je veliko dvomov o obrambi Juventusa pod Sarrijem, saj je v letošnji sezoni prejela kar 40 golov.

Manchester City – Real Madrid

Od prve tekme v Madridu, ki jo je Manchester City dobil z 2:1, so se razmerja zelo spremenila. Real Madrid je bil marca ranjen in v slabi formi, iz koronakrize pa je prišel kot zmagovalec. Prehitel je Barcelono in postal španski prvak po sijajni seriji devetih zmag zapored, le v zadnjem krogu je remiziral z Leganesom, ko je bilo prvenstvo že odločeno. Ker je trener Reala Zinedine Zidane rojeni zmagovalec, saj je z Realom trikrat zapored osvojil ligo prvakov, ni brez možnosti v dvoboju s Kataloncem Pepom Guardiolo. Zidane natančno ve, kako igrati takšne tekme, da iztrži ugoden izid.

Obe ekipi sta v dobri formi, kar je obet za spektakularno tekmo. Zaradi zaostanka 1:2 bo moral Real od prve minute zaigrati napadalno. Za napredovanje mora doseči vsaj dva gola in nobenega prejeti. Dodatna težava je, da zaradi izključitve na prvi tekmi nima pravice nastopa poveljnik obrambe in kapetan Sergio Ramos, ki je z ekipo dopotoval v Anglijo. V 24-članski zasedbi ni valižanskega napadalca Garetha Bala, ki je že dolgo na stranskem tiru. Španski mediji trdijo, da ni nobene komunikacije med Balom, junakom zmage v finalu lige prvakov leta 2018 v Kijevu, in Zidanom. Na letalu ni bilo tudi Kolumbijca Jamesa Rodrigueza in Brazilca Mariana, ki je bil pozitiven na koronavirus.

Slaba novica za Real je tudi, da je Manchester City zmagal na vseh šestih tekmah po koronakrizi na domačem stadionu Etihad z razliko v golih 24:1, kar pomeni, da zabije štiri gole na tekmo. »Težko je predvideti, kakšno taktiko bo sestavil Zidane. Ko misliš, da veš, kaj lahko pričakuješ, izbere nekaj drugega. Ogledali smo si vse tekme Reala po koronakrizi in se pogovarjali o tem, kaj nam pripravlja. A veliko pomembnejše je, da se pogovarjamo, kaj lahko kot moštvo naredimo, da bomo povzročili čim več težav Realu. Imam občutek, da smo pripravljeni na tekmo, da bomo prikazali dobro igro in zmagali. Če želimo osvojiti ligo prvakov, moramo premagovati takšne ekipe, kot je Real. Menim, da imamo boljšo ekipo od Reala, a to je treba dokazati na igrišču. Moč Reala je v izkušnjah in mentalni moči igranja takšnih velikih tekem,« je bil analitičen Pep Guardiola.

Manchester City je v dobrem položaju, saj mu ni treba hiteti, vendar tudi pod pritiskom, da končno osvoji ligo prvakov. Guardiola je bil v klub pripeljan prav zato, da postane evropski prvak, zato so mu lastniki kluba dali na razpolago toliko denarja, kot si ga je želel za nakupe zvezdniških okrepitev. Manchester City je imel doslej v ligi prvakov velike spodrsljaje, v letošnji sezoni pa je vse podrejeno temu, da osvoji edino lovoriko, ki mu še manjka.