Obtožbe so prišle na plan v športni oddaji Studio Sport, ko je Goedkoop dejala, da jo je Wevers več let trpinčil tako telesno kot tudi psihično, in sicer kot otroka, to se je namreč dogajalo med njenim 7. in 12. letom starosti. »Tepel, brcal me je. To se ni dogajalo vsak dan, so pa bili zato na dnevnem redu izbruhi jeze in sprenevedanje. Izražanje čustev in bolečine ni bilo dovoljeno. Na treningih ni bilo mesta za utrujenost, delovati smo morale kot kakšni stroji.

Upokojena gimnastičarka je tako opisala šest let treninga v otroštvu, v malem mestecu Oldenzaal na vzhodu Nizozemske. Obtožbe letijo na eno najvidnejših imen nizozemske gimnastike, Wevers je bil recimo v domovini leta 2016 imenovan za trenerja leta, potem ko je njegova hčerka SanneWevers na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru za zlato na dvovišinski bradlji presenetila ameriško superzvezdnico Simone Biles.

Goedkoop se še ni odzval na obtožbe, so pa zlorabe zanikale dvojčici Sanne in Lieke Wevers ter nekatere druge gimnastičarke, ki pravijo, »da sta telesno in psihično trpinčenje stvar preteklosti ter da v trenutni ekipi vlada izjemno dobro vzdušje«.

Goedkoop z obtožbami zaenkrat osamljena

Medtem je nizozemska gimnastična zveza (KNGU) za čas preiskave že suspendirala program ženske vrhunske gimnastike, saj želijo vodilni razčistiti resničnost obtožb. V tem času trenerji ne bodo smeli aktivno sodelovati znotraj ekipe nizozemskih gimnastičark, ki tekmujejo na najvišjem nivoju. Pred tem je zveza z obljubo anonimnosti že pozvala morebitne druge žrtve zlorab, naj predstavijo svojo zgodbo.

Goedkoop je zaenkrat edina, ki je Weversa obtožila fizičnega nasilja, Wyomi Masela, ki je pod taktirko slavnega trenerja trenirala 13 let, pa je dejala, »da sicer fizičnega nasilja ni bilo, a da se je Vincenta bala«. »Nikoli mi ni rekel, da sem debela krava, kot so to različni trenerji počeli drugim, sem pa imela vseskozi občutek, da sem predebela, s čimer imam težave še danes.« Masela pravi, da se je morala tehtati tudi štirikrat dnevno.

Kultura trpinčenja elitnih športnic

Na Nizozemskem so se sicer po poročanju nemškega časnika Die Welle s podobnimi obtožbami že ukvarjali, javno debato pa je ponovno obudila letošnja Netflixova serija Athlete A, ki naslavlja škandal z reprezentančnim zdravnikom Larryjem Nassarjem, ki je med letoma 1996 in 2005 pod pretvezo zdravniških pregledov spolno zlorabil več kot 350 športnic. Razkritja so povsem pretresla ameriško gimnastiko.

Zanimanje v nizozemski javnosti je zaznamovalo tudi priznanje še enega trenerja, Gerrita Beltmana, ki je v intervjuju za časopis Noordhollands Dagblad dejal, »da je leta poniževal in trpinčil svoje varovance«. »Danes se svojega početja globoko sramujem,« je med drugim povedal 64-letni nekdanji trener, ki se je upokojil decembra 2010. »Nikoli se nisem nameraval fizično znašati nad športniki. Jih preklinjati in poniževati, ampak to se je zgodilo. Udarjal sem tekmovalce, ker sem mislil, da je to edini način, kako v njih razviti miselnost elitnega športnika.«

Beltman je poleg tega priznal, da ni bil edini takšen trener in da obstaja velika verjetnost, da gimnasti najvišjega nivoja zaradi načina treninga zaznamovani tudi po koncu športne kariere. Temu pritrjuje Goedkoop, ki še ni povsem našla tal pod nogami. »Tri leta sem bila v globoki črni luknji,« je dejala in pozvala druge, naj spregovorijo o svoji izkušnji, »saj lahko le na takšen način stopimo korak naprej in odpremo novo poglavje«.