Reforme med drugim vsebujejo večjo zastopanost športnikov v upravnem odboru USOPC, namesto treh bo zdaj v odboru pet športnikov. Novo dopolnilo je na priporočilo posebne delovne skupine podprl zdajšnji odbor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obljubili smo revolucionarne in pomembne spremembe v naši organizaciji in našem delovanju, ki bodo priznavale pomembnost športnikove vloge v naši organizaciji. In danes smo k tej obljubili naredili velik korak," je ob tem dejala Susanne Lyons.

Zaradi afere Nassar je 1. januarja letos prevzela naloge generalnega sekretarja Scotta Blackmuna, ki je zaradi pritiskov odstopil s položaja.

Spremembe, ki jih je odbor komiteja soglasno potrdil na četrtkovem zasedanju, bodo v veljavo stopile 1. januarja 2020, torej osem mesecev pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu.

Dopolnilo so vzpodbudili ameriški zakonodajalci z zakonom, ki kongresu daje večja pooblastila za nadzor olimpijskih funkcionarjev, saj ameriškemu olimpijskemu komiteju ni uspelo zaščititi športnikov pred spolnimi zlorabami.

V Ameriki se je v zadnjih desetih letih več športnih zvez znašlo na udaru zaradi pomanjkljivega ukrepanja v primerih spolnih zlorab, primer Larryja Nassarja pa je najbolj odmeval. Zdravnika gimnastične reprezentance je spolne zlorabe obtožilo več kot 250 športnic, s katerimi je sodeloval med leti 1996 in 2005, med njimi je bila tudi slovita Simone Biles.

Sodišče v Michiganu je 54-letnega Nassarja januarja letos obsodilo na 175 let zapora, od katerih jih bo moral vsaj 40 prestati za zapahi.