Razkritje spolnega nadlegovanja v Hollywoodu je navdihnilo stran na twitterju #MeToo, na kateri lahko ženske z vsega sveta povedo svoje izkušnje s spolnim nadlegovanjem. Do zdaj je bilo objavljenih več deset tisoč izpovedi, med njimi tudi izpovedi športnic.

Najprej je o spolni zlorabi spregovorila ameriška gimnastičarka McKayla Maroney, ki je na londonskih olimpijskih igrah osvojila zlato medaljo. Zatrdila je, da jo je dolga leta zlorabljal zdravnik ameriške gimnastične reprezentance Larry Nassar. Zdravnik reprezentance je bil kar 30 let, Maroneyjevo pa naj bi začel zlorabljati, ko ji je bilo 13 let. Prvič se je to zgodilo na pripravah ameriške reprezentance v Houstonu. Čeprav ni opisala, kako jo je zlorabil tedaj, je bila zelo nazorna v opisu incidenta, ki se je zgodil med svetovnim prvenstvom v gimnastiki na Japonskem leta 2011.

Tedaj ji je zdravnik dal uspavalne tablete in jo zlorabil v hotelski sobi. »Mislila sem, da bom umrla,« je zapisala McKayla Maroney in razložila, da je sanjala o odhodu na olimpijske igre, toda stvari, ki jih je morala preživeti, da bi izpolnila svoje sanje, so bile »grozne in nepotrebne«. Prepričana pa je, da se zlorabe dogajajo povsod, kjer ima nekdo moč nad drugim. Še posebno v gimnastiki. Novinarji časopisa IndyStar so razkrili, da je bilo v zadnjem desetletju 368 ameriških gimnastičark izpostavljenih spolnim zlorabam s strani trenerjev ali ljudi, ki so bili v njihovih ekipah. Larry Nassar je sicer v zaporu in čaka na izrek kazni za posedovanje otroške pornografije, nato pa ga čaka še proces, na katerem ga 125 žensk obtožuje spolnih zlorab.

Gutsujeva obtožila Ščerba

Na twitterju je svojo izpoved objavila tudi Tatjana Gutsu, olimpijska prvakinja iz Barcelone, ki naj bi jo posilil eden najboljših gimnastov vseh časov Vitalij Ščerbo. To naj bi se zgodilo leta 1991 med tekmovanjem v Stuttgartu, ko ji je bilo vsega 15 let, oba pa sta trenirala in tekmovala v reprezentanci Sovjetske zveze.

Ščerbo, oziroma njegov odvetnik, je vse navedbe in obtožbe zanikal. Določeno mero skepse je v zgodbo dodala tudi gimnastičarka Tatjana Toropova, ki je tedaj z Gutsujevo delila sobo, češ da sta se res malo mečkala, a kolikor ji je znano, ni bilo nobenega posilstva. Prav tako je tedanja trenerka sovjetske reprezentance Lidija Ivanova zatrdila, da v njeni ekipi ni bilo nobenih spolnih zlorab, temveč ena sama disciplina. Branila ga je seveda tudi njegova mama, češ da je vse skupaj popolna neumnost in da želi Gutsujeva le njegov denar, saj ima zdaj njen sin donosen posel v Ameriki: »Bil je prijatelj z vsemi gimnastičarkami. Ali je posilil tudi njih?«

V intervjuju se je hvalil

Ščerbo, ki je bil najuspešnejši športnik olimpijskih iger v Barceloni in edini gimnast, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v vseh osmih disciplinah, ima gimnastično šolo v Las Vegasu. Toda Vitalij Ščerbo se je leta 2010 v intervjuju v Komsomolski pravdi hvalil, kako »od vsake ženske dobi, kar hoče, in seveda razumete, kaj hočem«. Dejal je tudi, da se je s svojo trinajst let mlajšo ženo Valentino poročil, ker z njim ni hotela spati pred poroko.

O tem je celo Ščerbova mama dejala, da »ga je to res vzburilo, saj je vajen, da od žensk vedno dobi, kar hoče«. Ščerbo je bil sicer poročen že prej, a ko je spoznal cirkuško artistko Valentino, je bil že štiri leta ločen od žene Irine, za katero je skrbel, ko je bila po težki prometni nesreči v komi. Njegova mama je razložila tudi, kako je bilo po ločitvi: »Rekel mi je, da se končno počuti sproščenega in da se zabava in spi z veliko dekleti. Z Američankami, Rusinjami, tudi s hčerko tajkuna, a se z njo ni hotel poročiti, ker je dejal, da bi jo gotovo prevaral.«