Delo, ki ga prijavljajo, ne sme sodelovati še v kakšnem drugem natečaju, so sporočili z Mladinske knjige. Besedila naj bodo pripravljena v pisavi Times New Roman, velikost črk naj bo 12, razmik 1,5 vrstice. Avtorji naj založbi posredujejo še naslov stalnega bivališča in številko mobilnega telefona.

Strokovna komisija, ki ji bo predsedoval Aljoša Harlamov, v njej pa bodo še Nela Malečkar, Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Tatjana Stojić in Katja Kovač, bo najboljšemu delu podelila nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov.

Nominirance in zmagovalni roman bodo razglasili januarja 2022, nagrado pa bodo podelili ob izidu knjige v prvi polovici leta 2022. Nagrado modra ptica je Mladinska knjiga ustanovila leta 2012 v spodbudo izvirnemu slovenskemu leposlovju, vsakič pa ga namenja drugi literarni vrsti. Najboljša dela z natečaja so dobila tudi druge nagrade, denimo zmagovalni roman leta 2018, PogodbaMojce Širok, je bil istega leta nominiran tudi za najboljši prvenec, leta 2019 pa je bil finalist za nagrado kresnik. Zadnji zmagovalec natečaja, mladinski roman Simone SemeničSkrivno društvo KRVZ, je med bralce prišel sredi aprila.