Čez lužo je trgovanje potekalo v znamenju strahu pred širjenjem koronavirusa in posledičnem ustavljanju gospodarstva. Do konca tedna je namreč dnevno število novih okužb z virusom sars-cov-2 v ZDA prvič preseglo 60.000; od začetka pandemije imajo tako že več kot tri milijone potrjenih primerov. Za pozitiven zaključek tedna je poskrbelo podjetje Gilead Science, ki je v petek objavilo pozitivne rezultate študije o zdravljenju covida-19 z njihovim zdravilom remdesivir. Ameriške delnice so na krilih tehnoloških velikanov borzni teden končale višje od izhodišča. Na stari celini so med drugimi novicami pozitivno presenetili podatki o industrijski proizvodnji držav članic EU. Z visokimi stopnjami rasti sta denimo izstopali Italija in Francija, ki sta močno presegli pričakovanja analitikov. To vliva upanje, da bosta ekonomiji, ki sta bili v krizi med najbolj prizadetimi, po ustavitvi javnega in gospodarskega življenja hitro okrevali.

Med poslovnimi novicami je odmevala tudi novica, da je legendarni ameriški vlagatelj Warren Buffett sklenil svoj prvi večji posel po izbruhu pandemije. Stari borzni maček se je dogovoril, da bo od energetskega podjetja Dominion Energy za štiri milijarde ameriških dolarjev odkupil del premoženja, ki se ukvarja z zemeljskim plinom. Pri borznem pregledu se ponovno ne moremo izogniti delnici Tesle, ki je že drugi teden zapored pridobila več kot četrtino vrednosti. Družba je sporočila, da namerava 22. julija objaviti poslovne rezultate za drugo četrtletje, sodeč po gibanju tečaja pa vlagatelji računajo na izredno pozitivne novice. Dobičkonosnost te družbe bomo v tem četrtletju spremljali še natančneje zaradi morebitne vključitve v borzni indeks S&P 500. Če Tesla še v drugem četrtletju ustvari dobiček, bo dobičkonosna v zadnjih štirih četrtletjih, s čimer bo izpolnila enega od kriterijev za vključitev v osrednji ameriški indeks.

Vlagatelji že nestrpno pričakujemo začetek sezone objav rezultatov ameriških podjetij za drugo četrtletje, ki se uradno začne naslednji teden. Poslovne rezultate o poslovanju med pandemijo bo namreč objavilo prvih 8 odstotkov podjetij iz osrednjega ameriškega indeksa S&P 500. Slednji nam bodo omogočili vpogled v to, kako močno je pandemija vplivala na poslovanje borznih velikanov in predvsem kakšni so njihovi obeti. Bistveno bolj kot dejanska situacija so namreč na borzah pomembna pričakovanja za prihodnost.