Od pet do glave odet v luksuzno znamko Gucci, okrašen s svetlečim nakitom in ležerno postavljen ob rumenega lamborghinija je Nigerijec Olalekan Jacob Ponle tik pred 29. rojstnim dnevom na instagramu pomodroval: »Nikoli se ne počuti krivega za denar, ki si ga zaslužil.« Podobno kot njegov nekaj let starejši kolega Ramon Olorunwa Abbas se je na spletnih omrežjih rad šopiril s svojim bogastvom, visokoletečim življenjskim slogom in denarjem kot pečka. Nobenemu od njiju se ni niti sanjalo, da ju bo takšno nenadzorovano bahanje stalo svobodo.

Ameriški in dubajski policisti so namreč s pomočjo fotografij ugotovili, da dvojica (z desetimi sodelavci) stoji za razvejeno mrežo spletnih prevar in pranja na stotine milijonov evrov, nagrabljenih iz goljufij. Med aretacijo so zasegli za 40 milijonov dolarjev gotovine, trinajst luksuznih avtov, vrednih skoraj sedem milijonov dolarjev, in več deset računalnikov in pametnih telefonov, ki so si jih privoščili z ukradenim denarjem kakšnih dveh milijonov žrtev. »A če sta bila previdna pri zakrivanju sledi svojih spletnih identitet in tako zagotavljanju svoje anonimnosti, sta bila po drugi strani pri objavah na družbenih omrežjih nemarna in nespametna,« je njuno aroganco opisal nekdanji ameriški državni tožilec Glen Donath.

Dvanajsterica Nigerijcev – dvojico vodilnih so po prijetju v Dubaju nemudoma izročili ZDA – naj bi se v spletni pošti lažno predstavljala za zaposlene različnih ameriških podjetij, na tak način pa prejemnike pošte prelisičila k nakazilu denarja. Ti so namreč mislili, da komunicirajo z resničnimi zaposlenimi, ne goljufi, ki so denar preusmerili na svoje račune ter razmetavali z njim. Goljufi so strankam pošiljali spletno pošto, ki je bila videti (skoraj) identična originalni – z vdorom v računalnik so namreč prebirali prejšnja sporočila in tako vedeli, kako so videti – oni pa so nato nakazali denar. Okoli so prinesli ogromno posameznikov in ameriških podjetij v različnih zveznih državah. Pot denarja in njegove sledi so jim po nakupu bitcoinov pomagali zabrisati sodelavci, tako imenovane denarne mule.

Tarča tudi nogometno moštvo

»Gospod, hvala ti za vse blagoslove v mojem življenju. Kaznuj tiste, ki samo čakajo, da mi spodleti,« je ob objavi fotografije novega rolls-roycea le dva tedna pred aretacijo pomodroval Abbas. »Razkošen življenjski slog si lahko privošči le zaradi kriminala. Je eden od vodij mednarodne mreže kriminalcev, odgovornih za vdore v računalnike, različnih vrst goljufij in prevar žrtev po vsem svetu, s čimer so ukradli na stotine milijonov dolarjev, pa tudi za pranje denarja,« piše v obtožnici FBI. Iz nje je razvidno, da so eni od tujih finančnih institucij izmaknili kakšnih štirinajst milijonov evrov ter jih porazdelili na svoje račune v tujini, neuspešno pa je bila končana akcija, v kateri so skušali eni od ekip angleške premier lige suniti okoli 110 milijonov evrov. Ponleju in Abbasu so stopili na prste, potem ko so v njunih uporabniških računih našli različne podatke o bančnih računih, potnih listih, komunikaciji s sodelavci in podatke o nakazilih ukradenega denarja. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do 20 let zapora.

Okoli 90 odstotkov vseh tovrstnih spletnih goljufij izhaja iz Zahodne Afrike, kažejo podatki, z Nigerijo jih je povezanih toliko, da imajo goljufi v domovini prav poseben naziv – yahoo fantje. Gre za prave strokovnjake kraje spletnih identitet in osebnih podatkov za goljufije in krajo denarja, skoraj zagotovo pa ste nanje naleteli tudi že sami – denimo prek pošte »nigerijskega princa«, ki bi rad z vami delil svoje bogastvo. Vnaprej prosi le za nekaj drobiža in vaše podatke, kamor bo lahko kasneje nakazal denar. Mladi Nigerijci so tudi »strokovnjaki« za ljubezenske prevare, v katerih brezsramno opeharijo iskalce človeške topline. ZDA so v zadnjih mesecih na črne sezname najbolj iskanih spletnih kriminalcev uvrstile na desetine Nigerijcev, obtoženih večmilijonskih kraj. A čeprav mnogi strokovnjaki priznavajo, da je za stanje v veliki meri odgovorna država sama, ki mladim ne ponudi dovolj za normalno življenje in se zato zatekajo h kriminalu, po drugi strani opozarjajo, kako nepravično je izpostavljanje zgolj goljufov, ki Nigerijo spravljajo na slab glas.