V mestu Phoenix v ameriški zvezni državi Arizona je izbruhnil požar ter v stanovanje ujel mamo, sina in hčerko. Mama je v brezizhodnem položaju svojega sina vrgla z balkona tretjega nadstropja, spodaj je namreč stal moški, ki ga je poskušal ujeti. V zadnjem trenutku je na pomoč prihitel Phillip Blanks, ki je pred tem slišal materine klice na pomoč. »Videti je bilo, da moškemu, ki je že stal tam, ne bo uspelo. Dečka sem želel ujeti varneje. Pri tem se pristal na njegovi nogi in jo poškodoval, a na srečo ni prejel udarca v glavo.«

»V zraku se je vrtel kot helikopterski propeler. Nisem veliko razmišljal, preprosto sem se odzval na situacijo, z glavo je pristal ravno v predelu mojega komolca,« je še pojasnil 28-letnik. Uspešno posredovanje sicer nekdanji marinec pripisuje letom igranja ameriškega nogometa na kolidžu v Michiganu. »Vem, kako uloviti žogo, nekaj zaslug zato pripisujem ameriškemu nogometu. Poleg tega sem se pri marincih naučil, kako reševati življenja. Ne počutim se kot junak. Oseba, ki se izuri za moj poklic, je preprosto izurjena za varovanje ljudi. Junakinja te zgodbe je mama, saj se je žrtvovala za svoja otroka,« je dejal Banks.

Mama Rachel Long je namreč potem, ko je rešila triletnega sinčka, že gorela, vseeno pa se je uspela vrniti v stanovanje in s pomočjo neznane osebe rešiti še osemletno hčerko Roxxie. Sama nato ni več uspela pobegniti iz objema ognja.