To je prvič v sodobni zgodovini države, da se muslimani izven kraljevine ne bodo smeli udeležiti tradicionalnega romanja v sveto mesto Meka, ki je eno od petih stebrov islama. Lani se ga je udeležilo 2,5 milijona vernikov.

Odločitev pomeni, da bo petdnevni dogodek, ki bo konec julija, veliko manjši. Do odločitve prihaja, potem ko je več muslimanskih držav že sporočilo, da letos na hadž ne bodo šli. Zaradi velikega števila ljudi na omejeni površini svetih krajev je namreč lahko pomemben vir okužb z novim koronavirusom.

Minister za hadž Mohamad Benten je danes pojasnil, da se bo letos lahko hadža udeležilo okoli tisoč romarjev iz Savdske Arabije. "Morda malo več, morda manj, vsekakor pa ne več deset tisoč ali več sto tisoč," je dodal. Romali pa bodo lahko le mlajši od 65 let, poroča AFP.

Vse romarje bodo testirali

Minister za zdravje Tavfil al Rabiah je pojasnil, da bodo vse romarje pred hadžem testirali na novi koronavirus, da bi zagotovili, da niso okuženi. Prav tako bodo ugotavljali, ali imajo kronične bolezni. Pred hadžem bodo testirali tudi zdravstveno osebje in varnostnike, ki bodo na svetem kraju. Po hadžu pa bodo morali romarji v karanteno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev bo vsekakor pomenila razočaranje za milijone muslimanov po svetu, saj je hadž eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v rojstni kraj preroka Mohameda.

Z ministrstva za hadž so še sporočili, da so odločitev sprejeli, ker želijo zagotoviti, da bo hadž z vidika javnega zdravja varen in da bo potekal v skladu z učenjem islama.

Savdska Arabija se trenutno bori s porastom okužb z novim koronavirusom, ki so jih doslej potrdili 161.000, kar je največ med zalivskimi državami. Covid-19 je zahteval 1300 življenj. Kljub temu so v nedeljo odpravili policijsko uro ter več omejitev za podjetja, pa tudi glede obiskov kinodvoran.

Pandemija novega koronavirusa je letos spremenila tudi ramazan, muslimanski sveti postni mesec, zaradi omejitev gibanja in združevanj ter večinoma zaprtih mošej.