Klobucharjeva, ki je bila najprej kandidatka za predsednico, a je odstopila, je pojasnila, da je zaradi protestov, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda v njeni zvezni državi, spoznala, da potrebuje predsedniška tekma več raznolikosti. "Po tem, kar sem videla v svoji zvezni državi, kar sem videla po državi, gre za zgodovinski trenutek in Amerika ga mora izkoristiti," je dejala za televizijo MSNBC. Prepričana je, da je napočil trenutek za podpredsednico ZDA, ki ni belopolta.

Senatorka je v sredo svojo odločitev sporočila Bidnu, nekdanjemu podpredsedniku ZDA, ko mu je tudi dejala, da mu bo verjetno temnopolta kandidatka pomagala k zmagi.

Biden je v tvitu pohvalil odločnost Klobucharjeve. "Veš, kako se izvede stvari. S tvojo pomočjo bomo premagali Donalda Trumpa," je še tvitnil.

Klobucharjevo se je večkrat omenjalo kot najverjetnejšo kandidatko za podpredsednico, saj bi lahko pomagala Bidnu zagotoviti glasove v zveznih državah ameriškega srednjega zahoda. Zaradi protestov proti rasizmu pa ankete kažejo vse boljšo možnost za zmago demokrata, če podpredsedniška kandidatka ne bo belka, še piše AFP. Več možnosti za podpredsedniški položaj imajo tako sedaj senatorka Kamala Harris, kongresnica Val Demings in nekdanja svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice.