Polovico dopinške kazni, pet milijonov, morajo Rusi plačati do 1. julija, sicer ruski atleti ne bodo smeli nastopati na tekmovanjih, niti pod nevtralno zmago, kar vključuje tudi olimpijske igre. Tiskovna predstavnica svetovne zveze Nicole Jeffery je pojasnila, da je ruska atletska zveza zaprosila za odlog plačila, vendar so prošnjo zavrnili. »Rok za plačilo je 1. julij,« je poudarila Jeffreyjeva. Podpredsednik ruske atletske zveze Eduard Bezuglov je dejal, da zveza nima sredstev za plačilo kazni.

Minuli teden je nekaj ruskih športnikov, vključno s šampionko v skoku v višino Marijo Lasickene pozvalo športne oblasti, naj plačajo kazen, da bodo s tem omogočili Rusom nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Krovna atletska zveza je Rusijo zaradi številnih dopinških škandalov suspendirala že leta 2015.

Zadnje poročilo posebne komisije svetovne atletske zveze glede ruskega dopinga z novembra lani je botrovalo k zaustavitvi procesa vračanja ruske atletike h krovni federaciji, potem ko je komisija odkrila, da so ruski uradniki načrtno ovirali protidopinško preiskavo. Za zdaj ima dovoljenje za nastop v Tokiu le deset ruskih atletov, ki bi lahko ob izpolnjenih pogojih nastopili pod nevtralno zastavo.