Po podatkih Arsovega oddelka za hidrološke napovedi bodo v petek narasle tudi reke drugod po državi, le v Prekmurju bo vodnatost ustaljena. Ob krajevno močnejših padavinah lahko hitreje narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki v zahodnem in osrednjem delu države.

V soboto bodo narasle Mura, Drava in Sava v spodnjem toku. Ob večerni plimi med 20. in 23. uro se bo morje danes in v petek razlivalo na nižjih delih obale v višini okoli 20 centimetrov.

Sicer bo danes v vzhodni Sloveniji večji del dneva povečini sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, v zahodni ter delu osrednje in južne države bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, na vzhodu do okoli 24 stopinj Celzija.

Ponoči bo oblačno, padavine se bodo okrepile in do jutra razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju okrepljen jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17 stopinj Celzija.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte. Še bo vetrovno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 stopinj Celzija.

Kot opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije, je v prihodnjih dneh zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodni Sloveniji, a do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Prebivalcem na območjih in lokacijah, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na pojav sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.