»Rad bi čestital našim ameriškim kolegom,« je povedal izvršni direktor Roskozmosa za vesoljske programe s človeškimi posadkami Sergej Krikalev. »Uspeh misije prinaša nove priložnosti, ki bodo koristile celotnemu mednarodnemu programu,« je dodal v videu, objavljenem na twitterju.

Nosilna raketa Falcon 9 je iz izstrelišča ameriškem Cape Canaveralu poletela v soboto zvečer po srednjeevropskem času. Kapsula Dragon zdaj leti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ki kroži okoli Zemlje kakih 250 kilometrov visoko. S postajo naj bi se spojila danes popoldne po srednjeevropskem času. Na krovu kapsule sta dva veterana med ameriškimi astronavti, Doug Hurley in Bob Behnken. To je prvi polet astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Odkar so Američani leta 2011 upokojili vesoljske raketoplane, so posadke, vključno z ameriškimi astronavti, na ISS potovale zgolj z ruskimi raketami sojuz. ISS je sicer eden redkih primerov sodelovanja med Rusijo in Zahodom, med katerima so se v zadnjih letih zaostrili odnosi.

Če bo SpaceX v vesolje vozil vse ameriške astronavte, bi lahko Roskozmos izgubil več kot 200 milijonov dolarjev letno, kar bi bila precejšnja izguba za njegov proračun, ki znaša okoli dve milijardi dolarjev, je povedal Andrej Jonin z moskovske vesoljske akademije Ciolkovski.

Po njegovih besedah bi moral biti pojav tekmeca, kot je podjetje Elona Muska, budnica za rusko vesoljsko agencijo, ki je "v precej slabši formi, kot priznavajo vodilni", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump: Zasebna vesoljska industrija je prihodnost

Ameriški predsednik Donald Trump je po uspešni izstrelitvi rakete zasebnega podjetja SpaceX z ameriškima astronavtoma proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) v soboto izpostavil, da je zasebna vesoljska industrija prihodnost. »Napočilo je novo obdobje ameriškega ponosa,« je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Trump je v izstrelišču Cape Canaveral na Floridi, od koder so izstrelili raketo, še pohvalil ustanovitelja Spacexa Elona Muska. Soboto pa je označil za poseben dan, ki kaže, da so ZDA znova zavezane temu, da bo njihova prihodnost v vesolju.

Ob tem je ponovil svojo obljubo, da bodo ZDA leta 2024 znova poslale svoje astronavte na Luno, najverjetneje pa jih bodo poslale tudi na Mars.

»To je uresničitev mojih in sanj vseh pri Spacexu,« pa je na novinarski konferenci po izstrelitvi dejal vidno ganjeni Musk. Povedal je, da si je za to prizadeval zadnjih 18 let. »Menim, da je to nekaj, česar se ljudje lahko veselijo in na kar so lahko ponosni,« je poudaril.