Na Igu je v polnem razmahu izvedba 2,3 milijona evrov vrednega kohezijskega projekta Na-kolih, katerega nosilec je občina, partnerja pa Krajinski park Ljubljansko barje in Inštitut za arheologijo ZRC SAZU. Gradnja koliščarskega naselja, povezovalne poti in interpretacijskega centra bo predvidoma končana poleti prihodnje leto. Medtem ko je stavba, v kateri bo interpretacijski center, že pod streho, so pred štirinajstimi dnevi objavili javno naročilo za gradnjo koliščarske naselbine z zajezitvijo in povezovalno potjo. Rok za predložitev ponudb se je iztekel včeraj, a so ga podaljšali do četrtega junija.

Kot pravijo na občini, je postopek izbire dvotiren, kar pomeni, da bodo najprej izdali odločbe o priznanju sposobnosti potencialnim izvajalcem, v drugi fazi pa bodo izbrali podjetje, ki bo gradnjo tudi izvedlo. Gradnja bo zahtevna, kajti kolišče bodo postavili na pilotih na močvirnatih tleh Krajinskega parka Ljubljansko barje, ki spada v območje Nature 2000 in je hkrati uvrščen na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Avgusta naj bi začeli graditi

Če ne bo zapletov, na Igu načrtujejo, da bodo z izvajalcem pogodbo podpisali julija, gradnja pa bi se začela avgusta. Ta del projekta naj bi bil končan do julija prihodnje leto. Takrat približno naj bi bila dokončana tudi stavba, v kateri bo interpretacijski center. Ta naj bi bil zgrajen do konca letošnjega leta, nakar ga bo treba še opremiti in postaviti razstavo. V času epidemije je sicer gradnja potekala počasneje, a naj to ne bi vplivalo na izvedbene roke. Interpretacijski center in koliščarsko naselje bosta povezana s potjo.

Od 2,3 milijona evrov vredne investicije se bo nekaj manj kot 1,3 milijona (55 odstotkov) steklo iz evropskega sklada za regionalni razvoj, slabih 320.000 evrov (14 odstotkov) bo prispevala država, nekaj več kot 700.000 evrov (31 odstotkov) pa ižanska občina iz lastnih sredstev. Predvideno je, da se bo interpretacijski center raztezal na 430 kvadratnih metrih razstavnih površin, ogledati pa si bo mogoče tudi prenovljeno kaščo. Osrednji trg s parkom bo meril dobrih 1400 kvadratnih metrov, koliščarsko naselbino pa bodo zgradili na 4200 kvadratnih metrih. Na Igu si obetajo, da bo nova pridobitev v občino privabila več turistov, zato nameravajo razviti tudi dodatno ponudbo. aro