Protestniki so se zbrali v nakupovalni četrti Causeway Bay, protesti pa so potekali tudi pred uradom za zvezo kitajske vlade v Hongkongu. Policija je proti njim uporabila solzivec in po poročanju lokalnih medijev prijela več ljudi.

Gre za prve prodemokratične proteste proti Kitajski, potem ko je vlada v Pekingu ob začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa v petek predstavila sporni zakon, poroča britanska mreža BBC.

Z zakonom o nacionalni varnosti v Hongkongu namerava Peking "vzpostaviti in izboljšati pravne sisteme in mehanizme za zaščito nacionalne varnosti" v Hongkongu, je ob predstavitvi povedal kitajski premier Li Keqiang. Predlog zakona med drugim prepoveduje izdajstvo, prevrat, odcepitev in upor.

Napad na načelo "ena država, dva sistema"

Napoved Kitajske je med prebivalci Hongkonga sprožila preplah, saj bi to pomenilo konec njihovih pravic in svoboščin. Kritiki v zakonu vidijo tudi napad na načelo "ena država, dva sistema", saj ima mesto po tistem, ko je leta 1997 ponovno postalo del Kitajske, avtonomni položaj.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je na današnji novinarski konferenci v Pekingu opozoril, da bi bilo potrebno zakon uveljaviti "brez odlašanja". Zakon o nacionalni varnosti je nujen, potem ko so protestniki v Hongkongu med lanskimi protesti "resno ogrozili nacionalno varnost Kitajske", je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Nasilne in teroristične dejavnosti se še naprej stopnjujejo, in tuje sile so globoko in nezakonite posegle v zadeve Hongkonga," je opozoril Wang in obsodil "resno grožnjo dolgoročni blaginji" Hongkonga, še navaja AFP.