»Nedavno so me obvestili, da je kitajska vlada grozila, da se bo vmešala v delo ameriških novinarjev v Hongkongu,« je v sporočilu za javnost zapisal Pompeo. »Ti novinarji so del svobodnega tiska in ne del propagande,« je poudaril.

Ob tem je posvaril, da bi vsakršna odločitev, ki bi kršila avtonomijo Hongkonga vplivala na oceno ZDA glede načela ena država, dva sistema.

Pompeo pri tem ni izrecno kritiziral Kitajske in ni navajal primerov.

Njegovo sporočilo je najnovejši odziv ZDA na to, da je Kitajska od začetka leta izgnala več kot 15 ameriških novinarjev. Marca je Kitajska napovedala, da bo izgnala novinarje časnikov New York Times, Wall Street Journal in Washington Post, in dodala, da ne bodo smeli več delati na Kitajskem, vključno s Hongkongom in Macaom. Oblasti v Hongkongu, ki naj bi sicer imele avtonomijo na področjih svobode tiska in priseljevanja, odtlej še niso pojasnile, kako bodo izvajale ta ukaz Pekinga.

Združenje novinarjev v Hongkongu je prejšnji teden opozorilo na nasilje nad mediji ter obtožilo policijo, da je napadala novinarje, ki so poročali o protestih.