»Treniram še vedno, a se mi pozna, da nimam take motivacije, kot sem jo imela prej. A me vadba psihično nekoliko razbremeni,« je pojasnila Ratejeva. Še vedno upa, da bo primer rešen njej v prid, saj je ob objavi pozitivnega primera povedala, da je sredstvo, ki so ga našli v njenem vzorcu, v telo prišlo v procesu zdravljenja in je zato zaprosila tudi za zdravniško izjemo, kot določajo pravila.

»Čakam na končni odgovor in glede na skopo obvestilo, da je primer v postopku, ne morem niti približno vedeti, kdaj se bo to zgodilo. V tej sezoni zaradi pandemije novega koronavirusa ni nobenega velikega atletskega tekmovanja, tudi ni mogoče doseči olimpijske norme. Sama jo že imam in bom nastopila naslednje leto v Tokiu, če bo moj primer rešen tako, kot pričakujem,« je pojasnila Ratejeva.

»Čeprav treniram že odtlej, ko so bili dovoljeni prvi treningi in kakšnega pol meseca tudi na celjskem stadionu, pa bi gotovo potrebovala še vsaj tri tedne vadbe pred prvim nastopom. Tudi sicer ne pričakujem, da bi bili lahko letos izidi tako pri nas kot na tujem posebej dobri, saj ne bo pomembnih tekmovalnih ciljev in s tem tudi ne prave motivacije, le mogoče denarna bo na tekmah diamantne lige,« je še menila 38-letna Ločanka.

Mednarodna testna komisija (ITA), ki jo je ustanovil Mednarodni olimpijski komite, je v analizi vzorca Ratejeve odkril prisotnost prepovedanega clostebol metabolita. To so ugotovili v ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kjer je bila Ratejeva sedma, kar je njen najboljši olimpijski dosežek.

Clostebol pa naj bi po zdravstveni dokumentaciji, ki jo je pridobila, prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, v tistem lasu je imela tudi več operativnih posegov. Ratejeva je pristojnim že 10. marca poslala več centimetrov visok kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja.

Slovenska protidiopinška organizacija o tem primeru ni dobila nobenega obvestila, ker tudi ni stranka v postopku. Je pa bilo nekaj primerov iz obdobja, ko je bila začasno suspendirana Ratejeva, pred časom že končanih s kaznimi prepovedi nastopanja.