Na slovenska vrata je potrkal nov odmevni dopinški primer. Osumljena zlorabe je Martina Ratej, večkratna najboljša slovenska atletinja in državna rekorderka v metu kopja. Z Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so sporočili, da jih je mednarodna testna komisija (ITA), ki jo je ustanovil Mednarodni olimpijski komite (MOK), 14. januarja letos obvestila o ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov. In sicer tistih, ki so nastopili na letnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Omenjena analiza je pri Martini Ratej pokazala prisotnost clostebol metabolita, ki je na prepovedanem seznamu Svetovne protidopinške agencije (Wada) in sodi med eksogenične anabolične androgene steroide. Vodstvo OKS je atletinjo v skladu s protidopinškimi pravili MOK takoj pisno seznanilo z ugotovitvami iz Lozane. »Športnica je zahtevala odprtje in analizo B-vzorca in svojo odločitev 6. marca sporočila mednarodni testni komisiji,« so še sporočili s sedeža OKS.

Osemintridesetletna Konjičanka je pred osmimi leti v Londonu s sedmim mestom dosegla svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev (na zadnjih igrah v Riu de Janeiru je bila 18., na prvih leta 2008 v Pekingu 37.). Nekaj mesecev pred OI v Londonu, 14. maja 2012, je v Dohi postavila tudi državni rekord (67,17 m). Vse omenjene rezultate je dosegla pod vodstvom trenerja Andreja Hajnška, ki je pred štirimi leti Hrvatico Sandro Kolak popeljal do zlate olimpijske kolajne.

Martina Ratej je danes popoldan v Celju v svojem imenu sklicala tiskovno konferenco. Na njej je odločno zanikala kakršno koli uporabo prepovedanih sredstev ter opomnila, da je bila vso svojo kariero ostra nasprotnica dopinga. »Clostebol je po zdravstveni dokumentaciji, ki sem jo pridobila, prišel v moje telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala clostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenem tudi drugim,« trdi Martina Ratej, ki je zanikala zahtevo po testiranju vzorca B, ker pravi, da bi potrdil prvotne ugotovitve. Dolgoletna predstavnica športnikov v izvršnem odboru OKS dodaja, da je od konca januarja za njo izjemno stresno obdobje ter da si bo v naslednjih dveh dneh vzela nekaj počitka. »Potem bom začela trenirati in v kakšnih dveh do treh tednih mogoče lahko že pričakujem odgovor Wade. Če bo meni naklonjen, bom nadaljevala priprave za olimpijske igre v Tokiu, normo že imam, drugače pa bom morala sprejeti kakšno drugo odločitev,« poroča STA.