Vodilni alpski smučarski funkcionarski dvojec v Sloveniji ima jasno začrtane cilje. Tako vodja panoge Miha Verdnik kot novi vodja reprezentanc Janez Slivnik sta vsak na svojem področju predstavila ambiciozne načrte. Zadnja leta je bilo vse na plečih Verdnika, ki mu, kljub temu da bo reprezentance odslej vodil Slivnik, ne bo zmanjkalo dela.

Odpoved Pokala Vitranc je zasolila rane končnega proračuna minule zime, ki je bil nižji od pričakovanj. Pomembno za panogo je bilo, da ni nastal dodaten finančni minus. Alpski del Smučarske zveze Slovenije je lani porabil 2,884 milijona evrov, prihodki pa so znašali 2,877 milijona evrov. Verdnik pojasnjuje, da panoga z organizacijo Zlate lisice in Pokala Vitranc v blagajno prejme 400.000 evrov. »Moja velika želja je, da naš proračun v naslednjih sezonah ne bi vseboval zneska organizacije obeh največjih slovenskih tekem. Želim si, da bi znesek privarčevali in z njimi razpolagali v tekoči sezoni. Verjamem, da je to izvedljivo v dveh do treh sezonah,« visok cilj predstavlja Miha Verdnik. Pravi, da njegov optimizem izhaja iz dejstva, da so kljub težkim časom sponzorji ostali zvesti alpskemu smučanju, zlati sponzor Petrol pa je celo podaljšal pogodbo za tri leta.

Participacijo želijo čim prej ukiniti

Še pred nekaj leti je bilo nekaj vsakdanjega, da so alpski smučarji v reprezentanci prispevali participacijo. Z boljšim poslovanjem je bila v zadnjih letih vse nižja, v prihodnji sezoni pa bo znova visoka in bo znašala 150.000 evrov. »Participacijo si želimo čim prej ukiniti, hkrati pa uvesti nagrade za uspešno delo trenerjev. V tujini je to praksa, pri nas pa nagrad nikoli ni bilo,« si želi Miha Verdnik.

V alpskem delu so v zadnjih tednih iskali rešitve, kako izboljšati pogoje za trening v minuli zimi najboljši slovenski alpski smučarki Meti Hrovat. Interesov je bilo precej, izkupiček pogajanj pa takšen, da bo Kranjskogorčanka ostala del reprezentance tehničnih disciplin, ki jo bo vodil Sergej Poljšak, njegov pomočnik pa bo Mitja Kunc. »Znotraj reprezentance bo imela Meta Hrovat svojo ekipo. Takšno prakso imajo že več let v številnih ekipah in se je izkazala za uspešno. Tako trenirata denimo Alexis Pinturault in Mikaela Shiffrin, podobno je tudi Marcel Hirscher. Čeprav imajo na razpolago več sredstev, se moramo primerjati z najboljšimi, saj jih moramo na koncu nažgati. Imamo pa Slovenci od nekdaj več iznajdljivosti,« je odločen Verdnik. Vodja individualne ekipe Mete Hrovat bo Matija Grašič, serviser ostaja Robi Kristan, na stroške ekipe obetavne Slovenke se bo ekipi znova priključil Jure Hafner.

Hitri Slovenci pod drobnogledom

Slivnik poudarja, da morajo imeti tekmovalci odlične razmere za doseganje najvišjih rezultatov, zato bodo Meta Hrovat, Ilka Štuhec, Žan Kranjec in Štefan Hadalin večinoma vadili po individualnem programu. Precej bolj pod drobnogledom bo imel slovensko reprezentanco v hitrih disciplinah. Gregor Koštomaj se je uveljavil kot glavni trener Ilke Štuhec, z njo osvojil dva naslova svetovne smukaške prvakinje. Ima torej referenco, ki ne dopušča dvomov, da mu je Miha Verdnik ponudil mesto glavnega trenerja v slovenski moški reprezentanci hitrih disciplin. Slivnik je ob predstavitvi jasno povedal, da bodo imeli Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat etapne cilje. Januarja bo potegnil prvo črto. V primeru, da do sredine sezone ne bodo napredovali, bodo morali smučati v nižjem rangu tekmovanj.

»Če se lahko vsi štirje hitri Slovenci na superveleslalomu uvrščajo med 15. in 20. mestom, morda celo višje, na smuku pa praktično ne morejo osvojiti točke svetovnega pokala, potem nekaj ni v redu. Prva slaba stvar so startna izhodišča, ki se v smuku poznajo morda celo bolj kot v tehničnih disciplinah. Morajo jih izboljšati. Nujno morajo dobiti tudi boljšega opremljevalca, saj verjamem, da njihov material ni povsem konkurenčen. Vsi štirje imajo v svetovnem pokalu dovolj izkušenj, da vedo, kako se stvarem streže. Še posebno Boštjan Kline, ki se je nekoč uvrščal na zmagovalni oder,« meni Janez Slivnik, ki se bo v prvi fazi opravljanja svoje nove funkcije posvetil predvsem delu z mladimi, kjer je slovensko alpsko smučanje v minulih letih znova zaspalo.

Novi vodja reprezentance bo imel v prihodnjih mesecih veliko priložnosti, da unovči vsa poznanstva, saj je glede na položaj zaradi novega koronavirusa več kot očitno, da bodo priprave v Čilu in Argentini odpadle. Reprezentance bodo lahko v poletnih mesecih vadile predvsem na švicarskih ledenikih, kjer bo čakalna vrsta zelo dolga. Spodbudna vest iz slovenskega tabora je, da se Verdnik z enim od tujih smučišč pogaja, da bi postali stalni partnerji spomladi, poleti in jeseni, ko zmogljivosti v večini polnijo predvsem tekmovalci. »Seveda je naša največja želja, da bi več tekmovali v Sloveniji,« dodaja Verdnik. To pa je že druga zgodba. Alpsko smučanje ima v zakonu o športu prazen list papirja, zato ne more kandidirati praktično za nobena sredstva…