Petra Vlhova je na začetku sezone daleč najbolje pripravljena alpska smučarka. Slovakinja je prepričljivo dobila obe slalomski preizkušnji v Leviju, kjer je na štirih progah trikrat postavila najhitrejši čas, na drugi progi nedeljske tekme pa je bila druga. Dvakrat se je s tretjim mestom na zmagovalne stopničke uvrstila še Avstrijka Katharina Liensberger, po enkrat pa sta bili drugi Američanka Mikaela Shiffrin in Švicarka Michelle Gisin. Najboljša slalomistka vseh časov Mikaela Shiffrin, ki je tekmovala po desetih mesecih, je bila dames peta in se po 17 tekmah zapored ni uvrstila na zmagovalne slalomske stopničke.

Slovenska bera je bila sicer boljša kot lanska, ko nobena alpska smučarka na severu Finske ni osvojila točk. Dve 16. mesti Ane Bucik in 28. mesto Neje Dvornik so slabši izkupiček od pričakovanj in želja. Meta Hrovat je namreč odstopila na obeh preizkušnjah in je na začetku sezone delovala slalomsko razglašena. Ana Bucik je smučala solidno, toda za najboljše slalomsko deseterico še precej zaostaja. Predvsem na strmini, kjer je v Leviju najbolj zaostala. Vse tri Slovenke, ki so nastopile na severu Evrope, vadijo s svojimi ekipami, nobena med njimi pa ne vzbuja evforije pred nadaljevanjem sezone.

Ana Bucik zadovoljna

»V dveh dneh sem bila najbolj zadovoljna s prvo nedeljsko vožnjo (dosegla je 15. čas, op. p.). Žal sem na drugi progi naredila preveč manjših napak in premalo pravih zavojev na začetku strmine. Ko potegnem črto, sem zadovoljna s koncem tedna, saj sem po dolgem času dosegla dva lepa slalomska rezultata. Zdaj mi bo vse precej lažje, zato odhajam kar vesela domov,« je svoj nastop ocenila Ana Bucik. Meta Hrovat je dejala, da si je pred tekmo naložila preveliko breme: »Dva odstopa v enem koncu tedna sta slaba bera. Na to, kar je za mano, ne morem več vplivati, temveč moram gledati naprej. Razloge iščem samo v sebi. Ne loči nas več veliko do naslednje tekme, na katero bom skušala iti s prazno glavo.«

Mikaela Shiffrin se je v soboto drugega mesta veselila najbolj doslej. »Hkrati sem čustveno preveč izpraznjena. Po vsem, kar se je v zadnjih desetih mesecih po očetovi smrti dogajalo z mano, imam bolj malo energije,« je po sobotni preizkušnji povedala zmagovalka 66 tekem svetovnega pokala. V nedeljo je Američanki res zmanjkalo dinamita. Je pa na drugi strani Petra Vlhova dokazala, da bo v tej sezoni ne zgolj v igri za ubranitev slalomskega kristalnega globusa, temveč jo zanima naskok tudi na veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala. »Nedeljska zmaga je bila psihično težja, saj sem čutila precej pritiska. Vesela sem, da sem mu bila kos in na začetku sezone potrdila garaško delo v pripravljalnem obdobju,« je dejala Petra Vlhova.

Prve točke Neje Dvornik

Neja Dvornik je v soboto osvojila svoje prve točke na svetovnem pokalu. S Hrvatico Leono Popović sta za dve stotinki ujeli uvrstitev na 30. mesto. Slovenjgradčanka je na drugi progi prehitela eno smučarko (Marto Rossetti), dve, Meta Hrovat in Federica Brignone, pa sta odstopili, tako da je z 28. mestom osvojila tri točke svetovnega pokala. Če je Neja Dvornik v soboto izkoristila odsotnost Švedinj, ki niso tekmovale zaradi stika s trenerjem, pozitivnim na covid-19, je bila danes slabša in se z 39. časom vnovič ni kvalificirala na drugo progo. V nasprotju z Leono Popović, ki je bila s startno številko 55 osemnajsta, desetinko za Ano Bucik.

Na prvem slalomu sezone so se izkazale Avstrijke. Kar štiri so se uvrstile med najboljšo deseterico. Odstopala je Katharina Liensberger na tretjem mestu, Katharina Truppe je bila sedma, Chiara Mair osma, Katharina Huber pa deseta. Z 19. mestom je nase opozorila tudi Magdalena Egger, ki se je na 2. progo uvrstila s startno številko 61 ter organizatorjem dokazala, da je bila Črna proga v Leviju odlično pripravljena. Med najboljšo deseterico so se uvrstile tudi tri Švicarke, a nobena Italijanka, čeprav se je kar pet smučark uvrstilo na drugo progo. Prvi slalom sezone je pokazal tudi premoč elitne sedmerice, saj je najslabša med njimi zasedla osmo mesto. Danes so nase opozorile še 17-letna Finka Rosa Pohjolainen, ki je s startno številko 63 na prvi progi dosegla 14. čas, Avstrijka Franziska Gritsch s šestim mestom in Čehinja Martina Dubovska, ki je bila deseta.