"Svet je v zadnjih 30 letih videl številne krize, vključno z globalno finančno krizo med letoma 2007 in 2009. Vse so človeški razvoj močno prizadele, vendar je na globalni ravni iz leta v leto vseeno napredoval," je povedal vodja UNDP Achim Steiner. "Covid-19 - z njegovim trojnim udarcem zdravju, izobraževanju in dohodkom - pa bi lahko ta trend spremenil," je dejal, so zapisali na spletni strani programa.

Pri izračunu stopnje človeškega razvoja, ki jo merijo od leta 1990, namreč upoštevajo standarde na področjih izobraževanja, zdravja in življenja. Število smrtnih žrtev novega koronavirusa je že preseglo 300.000, dohodki na prebivalca pa bodo letos po napovedih padli za štiri odstotke, so sporočili.

Trenutno se ne šola okoli 60 odstotkov otrok

Pandemija močno vpliva tudi na izobraževanje. UNDP ocenjuje, da se zaradi zaprtja šol in pomanjkanja dostopa do spleta trenutno ne šola 60 odstotkov osnovnošolskih otrok, kar je največ od 80. let prejšnjega stoletja. Pri tem so med najrevnejšimi in najbogatejšimi državami velike razlike. V prvih se ne šola 86 odstotkov otrok, v drugih pa 20 odstotkov.

Nazadovanje v človeškem razvoju bo tako po pričakovanjih veliko večje v državah v razvoju, ki so manj sposobne za soočanje s socialnimi in ekonomskimi posledicami koronavirusa kot bogatejše.

Na UNDP dodajajo, da bi lahko posledice koronavirusne krize omejili s posredovanjem, osredotočenim na zagotovitev pravičnosti, med drugim z zmanjšanjem razlik na področju dostopa do interneta.