Že v petek popoldne so bile na mejnih prehodih med državama dolge čakalne dobe, tudi okoli pet ur, vendar se danes to ni ponovilo. V sosednjo državo so pohiteli predvsem tisti, ki imajo tam v lasti nepremičnine.

Povečanje števila Slovencev, ki po dveh mesecih omejitev spet potujejo v južno sosedo, sledi odločitvam obeh držav. Na četrtkovi dopisni seji je slovenska vlada namreč spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v državo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav in tiste državljane Slovenije in EU, ki zunaj unije preživijo več kot 14 dni.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla že v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.