Po ocenah Pahorja sta obe državi zelo dobro upravljali s težavami, ki so se pojavili zaradi pandemije novega koronavirusa. »Vse skupaj kaže na to, da nismo le sosedi, ampak tudi prijatelji, ki se razumemo, si poskušamo pomagati in najdemo rešitve tudi za probleme, s katerimi se doslej nismo srečevali,« je povedal.

»Zdaj je čas za odpiranje,« je dodal Milanović. »Na Hrvaškem delamo to zelo pogumno in hitro in morda je to edini način,« je dodal. Spomnil je, da ima veliko Slovencev na Hrvaškem lastnino, zato je logično, da sta državi med prvimi sprostili medsebojno komunikacijo.

Po besedah hrvaškega predsednika so Slovenci na Hrvaškem izjemno dobrodošli, enako pa velja tudi za druge narode. »Živimo od turizma. V interesu nam je, da pride k nam čim več ljudi. Vrata so odprta vsem,« je dejal.

Pahor: Po neposredni zdravstveni krizi nastopila socialna in gospodarska kriza

Pahor je opozoril, da bo po neposredni zdravstveni krizi nastopila socialna in gospodarska kriza. »Enako pomembno bo, da bosta tako obe državi kot celotna EU solidarno, skupno, enotno reševali pomembna vprašanja za blaginjo naših ljudi. Tukaj bo spet dobro sodelovanje, dobro razumevanje, prijateljstvo med obema državama bo imelo pomembno vlogo,« je dejal.

Tako Slovenija kot Hrvaška si ne želita, da bi ob tem nastopila še migrantska kriza. »Želimo si, da bi EU tu opravila svoje, na zunanjih mejah. Želimo si, da bi dobro sodelovali in ta problem obvladali do te mere, da ne bi poglobil problemov, ki bodo zadevali socialni in gospodarski položaj naših ljudi,« je dejal Pahor.

Predsednika sicer pričakujeta, da se bodo s sproščanjem omejitev gibanja, ki so bile uvedene zaradi covida-19, krepili tudi migrantski tokovi. »Ne Hrvaška ne Slovenija si ne želita, da bi postali žep. Zato potrebujemo skupno evropsko politiko,« je dejal Pahor.

Po besedah Milanovića bo Hrvaška opravila svojo vlogo in poskušala zaščititi mejo, a bo ob tem »vedno tarča kritik tistih, ki menijo, da so človekove pravice absolutne". "Sam pravim, da so skoraj absolutne in da je določena pravila treba upoštevati,« je dejal.

Pred srečanjem s Pahorjem na Ptuju je Milanović položil venec k spominskemu obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru in se tako poklonil tam pokopanim hrvaškim žrtvam, slovenski predsednik pa je po srečanju položil venec k spominskemu obeležju na Poljani, kjer se je 15. maja pred 75 leti z zadnjimi boji končala druga svetovna vojna.