Predsednik vlade Janez Janša je z nagovorom odprl četrtkovo razpravo državnem zboru o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu, precejšen del govora pa je namenil tudi protivladnim protestom. Pri tem je šel tako daleč, da je stanje v državi primerjal s Hitlerjevo Nemčijo in Miloševićevo Srbijo.

Janšo je predvsem zmotil napis enega izmed protestnikov, ki je krilatico »Smrt fašizmu, svoboda narodu« priredil v »Smrt janšizmu, svoboda narodu«. Janša v transparentu vidi neposredno grožnjo s smrtjo njemu samemu in vsem volilcem SDS. »Takšne stvari so se dogajale v Berlinu v tridesetih letih in vemo, kaj je iz tega nastalo. Takšne stvari so se dogajale v Beogradu na sotočju Save in Donave leta 1989, in kaj se je potem zgodilo? Prva žrtev je bil predsednik Srbije Ivan Stambolić, ki so ga (leta 2000, op. p.) ubili in zakopali na Fruški gori. In to ni noben problem,« je milo rečeno nenavadne vzporednice potegnil Janša.

Po drugi strani pa je napovedal skorajšnji preklic epidemije. »Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije. To se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,« je napovedal Janša, a opozoril, da Slovenija prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala.

Ostali na nasprotnih bregovih

Tudi razprava poslancev je bila vsebinsko zelo široka. Glede poti in stranpoti nabave zaščitne opreme pa so koalicijski in opozicijski poslanci ostali na nasprotnih bregovih. Koalicijski poslanci so prejšnjo vlado, predvsem nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, okrivili za preveč brezbrižen odnos do epidemije, ravnanje Janševe vlade pa ocenili za povsem primerno dani situaciji. Opozicija je po drugi strani opozarjala na sume korupcije pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Opozicijski poslanci so v vladnem poročilu videli le poskus zagovarjanja dejanj vlade, centralizirani način nakupovanja opreme prek blagovnih rezerv pa za prelaganje odgovornosti.

Vlada v svojem poročilu upravičuje svoja dejanja, čeprav smo mediji razkrili številne sumljive okoliščine pri nabavi zaščitne opreme. Od ignoriranja možnosti ugodnih neposrednih nakupov do izginulih in napačnih pošiljk, pritiskov na blagovne rezerve za posle s posameznimi posredniki, sorodstvene povezave, neupravičeno visoke cene, sumljivo kakovost nekatere opreme in drugo.

Kljub temu so poslanci za koalicijo ugodno vladno poročilo na koncu potrdili soglasno, vendar z zgolj 50 glasovi. Poslanci Levice, SD, LMŠ in SAB so namreč obstruirali glasovanje. V opoziciji so najprej opozorili, da poslovnik ne omogoča glasovanja o vladnem poročilu, temveč le seznanitev z njim. Ker se predsednik državnega zbora Igor Zorčič z njimi ni strinjal, so drug za drugim zapustili sejo.

Po mnenju Mihe Kordiša, Levica, je koalicija z vsiljenim glasovanjem o vladnem poročilu državni zbor naredila za sokrivca v vladni farsi, ta manever pa je Kordiš označil za udar na demokracijo. Podobno kritični so bili v SD, kjer so opozorili tudi na negativno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe. V LMŠ so dodali, da parlament takšnega vsiljevanja vladnega poročila državnemu zboru ne pomni, v SAB pa so se na glas spraševali, zakaj je bilo koaliciji »treba izvajati poslovniške manevre«.