Evropska komisija je minuli petek sporočila, da bo 17 članicam EU in Združenemu kraljestvu dostavila 1,5 milijona od skupno deset milijonov medicinskih mask za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom in da bo Slovenija v okviru te prve pošiljke dobila 30.000 mask. Maske so nabavili od kitajskega dobavitelja v okviru instrumenta za nujno pomoč.

V minulih dneh so po navedbah komisije po članicah dostavili večino od 1,5 milijona mask v okviru te prve pošiljke. Po prejetju prve pošiljke je poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski sporočil, da 600.000 mask, poslanih na Poljsko, ne ustreza evropskim standardom in da so tako neuporabne.

Govorec Evropske komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker je danes v odzivu na to pojasnil, da so prejeli sporočilo poljskih oblasti in da je podobne težave zaznala tudi Nizozemska, zato je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides o tem obvestila vse države, ki so prejemnice teh mask.

"Odločili smo se, da začasno ustavimo vse nadaljnje pošiljke teh mask," je poudaril De Keersmaecker. Pošiljke so ustavljene, dokler se ne razčisti dvomov glede kakovosti. Komisija preučuje položaj. Članice je pozvala k dodatnim informacijam glede preverjanj kakovosti prejetih mask. Ne izključuje pravnega ukrepanja, če bo to potrebno.

Za komisijo je temeljno, da je varovalna oprema odlične kakovosti, saj jo uporabljajo državljani in zdravstveno osebje, je še izpostavil govorec. Zatrdil je, da je komisija pri nakupu dosledno upoštevala vse nadzorne postopke in opravila skrbni pregled poslovanja z dobaviteljem.

Slovenski premier Janez Janša je danes povedal, da so dobili dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so nato za STA potrdili, da je Slovenija do sedaj prejela donacijo 30.000 zaščitnih mask tipa FFP2. Pojasnili so tudi, da je Evropska komisija danes posredovala elektronsko sporočilo, v katerem je pojasnila, da bodo certifikate doniranih mask še dodatno preverili.

Komisija je minuli petek napovedala, da bo maske dobilo 17 članic EU - poleg Slovenije še Avstrija, Poljska, Malta, Ciper, Danska, Italija, Hrvaška, Francija, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Madžarska, Finska, Nizozemska, Švedska in Grčija - ter Velika Britanija. Prva pošiljka je štela 1,5 milijona mask, nato naj bi v prihodnjih šestih tednih vsak teden dobavili še po 1,5 milijona mask.

Te pošiljke po navedbah komisije dopolnjujejo maske, ki so jih v minulih tednih dostavili iz evropske zaloge medicinske opreme, in pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.