»Na tem smo delali noč in dan,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Conte.

Paket bo vključeval ukrepe med drugim za turizem, kmetijstvo, gradbeništvo in kulturo. Predvidena je podpora za brezposelne in družine, med drugim plačila za varstvo otroka v času zaprtja šol in vrtcev.

Za nadomestilo za brezposelnost v ZDA zaprosili še skoraj trije milijoni ljudi

Delno odpiranje gospodarstev v nekaterih zveznih državah ZDA ni zmanjšalo pritiska na trg dela, saj je za nadomestilo za brezposelnost v prejšnjem tednu zaprosilo še dodatnih 2,981 milijona Američanov. Skupen davek pandemije novega koronavirusa je tako v dveh mesecih porasel na uradnih 36,5 milijona vlog za podporo za brezposelnost.

Japonska odpravlja izredne razmere v večjem delu države

Ker se je število novih okužb z virusom močno zmanjšalo, je vlada odpravila izredne razmere v 39 od 47 prefektur pred njihovim iztekom 31. maja. Novi primeri se še naprej pojavljajo v Tokiu, Osaki in na otoku Hokaido, zato izredne razmere v tej regijah ostajajo v veljavi, je na novinarski konferenci povedal Abe.

»Če bo možno, jih bomo tudi v teh regijah odpravili pred 31. majem,« je zagotovil. Ob tem je sicer opozoril, da jih čaka še dolga pot. Državljane je pozval, naj še naprej ostajajo doma in ne odhajajo v druge regije.

»Če ne bomo vsi previdni, bosta prihodnja dva tedna nepredvidljiva. Druga razglasitev izrednih razmer je možna,« je opozoril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Finski otroci se vračajo v šole

Na Finskem so se otroci danes začeli vračati v šole. Pouk je bil zaradi epidemije novega koronavirusa prekinjen osem tednov. Sindikat zaposlenih v izobraževanju je sicer opozoril, da to morda ni povsem varno za zaposlene in otroke.

Evroposlanci za medsebojno združljive aplikacije za sledenje okužbam s covidom-19

Evropski poslanci so se v današnji razpravi o uporabi aplikacij za pametne telefone pri omejitvi širjenja covida-19 strinjali, da mora biti njihova uvedba koordinirana na ravni EU in da morajo biti združljive med seboj. Izpostavili so tudi pomen varovanja zasebnosti in osebnih podatkov. Z njimi se je strinjal tudi evropski komisar Didier Reynders.

Španski otoki zahtevajo odprtje mej za turiste

Med turisti priljubljeni Kanarski in Balearski otoki so pozvali Madrid, naj kmalu odpre meje za turistična potovanja. Če ne bodo zagnali turizma, bodo ljudje pahnjeni v revščino, je danes opozorila poslanka Kanarske koalicije Ana Oramas.

Madžarska v rahljanje ukrepov še v županiji okoli Budimpešte

Madžarske oblasti bodo prihodnji teden ukrepe za zajezitev novega koronavirusa predvidoma omilile še v županiji Pešta, ki obkroža prestolnico Budimpešta. Odločitve o rahljanju ukrepov v sami prestolnici medtem še niso sprejeli.