V soboto bodo najprej odpravili nadzor na meji z Luksemburgom. Pripravljeni pa so odpraviti tudi nadzor na meji z Dansko, potem ko bo danska vlada zaključila pogovore s svojimi sosednjimi državami glede odprtja meja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Angliji po sedmih tednih zrahljali ukrepe proti pandemiji

V Angliji so danes po sedmih tednih nekoliko zrahljali ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Številni so se tako lahko vrnili na delo, jim pa oblasti odsvetujejo uporabo javnega prevoza. Tisti, ki ga vendarle uporabljajo, morajo zakriti nos in usta. Od danes so v Angliji dovoljene tudi nekatere športne in druge aktivnosti na prostem.

Evropski parlament začenja zasedanje o pomoči Evropi po pandemiji

Evropski parlament bo danes začel majsko plenarno zasedanje, na katerem se bo posvetil predvsem pomoči Evropi in financiranju okrevanja evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19. Zaradi pandemije bo večina evroposlancev zasedanje, ki se bo predvidoma zaključilo v soboto, tudi tokrat spremljala na daljavo.

Avstrija bo odprla mejo z Nemčijo in išče rešitve za druge sosede

Avstrija bo 15. junija v celoti odprla svojo mejo z Nemčijo. Na meji pa bodo že od petka izvajali le še posamezne naključne preglede, so iz urada kanclerja danes sporočili za avstrijsko tiskovno agencijo APA. Avstrijska vlada si želi, da bi kmalu podobne dogovore sklenili tudi z ostalimi sosednjimi državami.

V Braziliji rekordno število smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu

V Braziliji so v zadnjih 24 urah zabeležili 881 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, kar je največ doslej. Skupno je v državi umrlo 12.400 ljudi, kar je največ v Latinski Ameriki. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro medtem vztraja pri svojem nasprotovanju ukrepom za omejitev širjenja koronavirusa.

V ZDA že več kot 82.000 smrtnih žrtev covida-19

V ZDA se do torka zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 1,369 milijona okužb z novim koronavirusom. Za koronavirusno boleznijo 19 jih je umrlo najmanj 82.356. Še vedno je daleč najbolj prizadeta država New York s 338.000 okužbami in 27.284 mrtvimi.

Predstavniški dom ameriškega kongresa v svoj najnovejši predlog zakona o pomoči gospodarstvu, organizacijam in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa skuša dodati tudi pomoč lokalnim medijem po ZDA v obliki nepovratnih posojil, ki so namenjena majhnim podjetjem.

Bruselj s smernicami za oživljanje turizma

Evropska komisija bo danes predstavila smernice za oživljanje turizma v pričakovanju poletne sezone. Te naj bi se nanašale na prehajanje meje znotraj EU, vzpostavljanje prometnih povezav, zagotavljanje zdravstvene varnosti na turističnih lokacijah ter na odnos med potrošniki in turistično industrijo.