Vlada, ki bo predvidoma zaprisegla nocoj, je v svojih smernicah tudi zapisala, da bo "zagotavljala judovski in demokratičen značaj države" ter v skladu z deklaracijo o ustanovitvi izraelske države iz leta 1948 tudi spoštovala druge vere in tradicije. Prav tako namerava nova izraelska vlada okrepiti izraelsko varnost in si prizadevati za mir.

Smernice izpostavljajo tudi "neodtujljivo pravico judovskega naroda do suverene države v deželi Izrael, njegovi nacionalni in zgodovinski domovini". Načrti za aneksijo zasedenih območij na Zahodnem bregu v smernicah dobesedno niso omenjeni.

Nova izraelska vlada bo v parlamentu zaprisegla danes. Na položaju predsednika vlade bosta po načelu rotacije dosedanji premier in vodja desnega Likuda Benjamia Netanjahu ter predsednik leve Modre in bele stranke Beni Ganc. Premierski položaj bo za leto in pol najprej prevzel 70-letni Netanjahu, nato bo sledil 60-letni Ganz, ki bo sedaj podpredsednik vlade in minister za obrambo. Predvideno je, da bo imela nova izraelska vlada 34 ministrov.

Poleg Likuda ter Modre in bele stranke vladajočo koalicijo podpirajo še ortodoksne verske stranke ter dva poslanca socialdemokratske Delavske stranke. Vladajoča koalicija ima tako v 120-članskem knesetu podporo 72 poslancev.

Dosedanji premier Netanjahu je sicer uradno obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača. Sodni proces proti njemu naj bi se začel 24. maja.