Odločitev sodišča bo znana zgodaj poleti, Trump pa ponovno računa na podporo petih konservativnih sodnikov, od katerih je dva imenoval na položaj. Liberalna manjšina štirih računa na možnost prestopa katerega od konservativcev, najbolj na predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa. Zaslišanja zaradi pandemije koronavirusa, ki najbolj prizadeva starejše, teh pa je na sodišču veliko, potekajo po telefonu.

Tako konservativne kot tudi liberalne sodnike je zanimalo mnenje ene in druge strani, ali sploh obstaja kakšna meja, do katere lahko kongres zahteva podatke o predsedniku. Sodnica Sonia Sotomayor je Trumpovega odvetnika vprašala, ali se zaveda dolge zgodovine kongresnih zahtev za podatke o predsedniku, ki so bile izpolnjene.

Njena kolega Ruth Bader Ginsburg in Steven Breyer sta obujala spomine na aferi Watergate in Whitewater, ki sta zadevali republikanca Richarda Nixona in demokrata Billa Clintona. V obeh primerih so bili podatki o predsedniku posredovani preiskovalcem zlepa ali zgrda s posredovanjem sodišč.

Leta 1974 je vrhovno sodišče ZDA soglasno odobrilo predajo Nixonovih dokumentov kongresu, leta 1997 pa prav tako soglasno dovolilo nadaljevanje tožbe zaradi spolnega nadlegovanja proti Clintonu.

Moč obeh presedanov je izrazita, vendar pa Trump upa, da bo zdaj drugače. Upanje mu vzbuja mnenje sodnika Clarencea Thomasa, da bi bilo na neki točki potrebno postaviti mejo.

Trumpove davčne podatke želi zvezni kongres, pa tudi tožilci Manhattna. Oboji želijo odkriti, komu vse je Trump dolžan denar. Kongres med drugim zaradi ruskega posredovanja v ameriške volitve leta 2016, tožilci Manhattna pa zaradi plačil pornografski zvezdi Stormy Daniels za molk o spolnih odnosih s Trumpom.