"Če bi hotel iti v Venezuelo, potem tega ne bi skrival. Šel bi not in oni ne bi storili nič. Ne bi se upirali. Ne bi poslal drobne majhne skupine. Ne, ne, ne. Bila bi to vojska. Temu bi se reklo invazija," je Trump povedal za televizijo Fox News.

Venezuelske varnostne sile so ta konec tedna ubile osem oborožencev, 17 pa jih aretirale. Prišli so iz Kolumbije pod vodstvom dveh nekdanjih pripadnikov ameriških posebnih enot, ki sta delala za podjetje plačancev na Floridi. Oba so ujeli.

Venezuelska televizija je v sredo prikazala posnetek zaslišanja 34-letnega Američana Luka Denmana, ki je razložil, da je po pogodbi s podjetjem Silvercorp vdrl v Venezuelo, da zavaruje letališče v Caracasu s katerega naj bi letalo odpeljalo Madura v ZDA, kjer je za njim razpisana tiralica v višini 15 milijonov dolarjev. Ujeti Američan je povedal, da so to naklepali v dogovoru z venezuelsko opozicijo.

Lastnik Silvercorpa Jordan Goudreau je povedal, da je podpisal pogodbo za Madurovo ugrabitev z vodjo opozicije Juanom Guaidojem, ki to zanika in Madurovo vlado obtožuje, da si je incident sama izmislila, da odvrne pozornost javnosti od lastnih problemov. Denman je dejal, da sta imela z Berryjem pogodbo, da v Kolumbiji izurita 50 Venezuelcev, orožje in sredstva pa je prispeval Silvercorp.

Trump je na televiziji Fox izražal užaljenost, da ga sploh sprašujejo ali je vpleten v to operacijo. "Šlo je za skupino malopridnežev in ne vem veliko o tem. Očitno jih ni vodil George Washington. To ni bil dober napad. Mislim, da so jih ujeli, še preden so pristali," je dejal Trump o operaciji, ki vzbuja primerjavo s podobno ponesrečeno akcijo leta 1961.

Takrat je ameriška obveščevalna agencija Cia organizirala invazijo 1400 kubanskih izseljencev na Kubo za strmoglavljenje komunističnega režima Fidela Castra v Prašičjem zalivu. Kubanske sile so jih zaustavile, tedanji predsednik ZDA John F. Kennedy pa napadalcem ni hotel poslati na pomoč ameriške mornarice. Zaradi tega so si vlogo v teorijah zarote o tem, kdo je ubil Kennedyja, priborili tudi kubanski izseljenci in Cia.