Števec si je zamislil filmar Eugene Jarecki, namestili pa so ga na pročelje stavbe na Times Squaru. Do danes je števec naštel več kot 48.700 smrti od skupno več kot 81.000 mrtvih, ki so novi bolezni podlegli v ZDA.

Kot pojasnjuje Jarecki na spletni strani Trump death clock, epidemiologi ocenjujejo, da bi lahko preprečili 60 odstotkov smrti, če bi ukrepe v ZDA sprejeli le en teden prej. Števec tako prikazuje število ljudi, ki bi lahko preživeli, če bi Trump uvedel ukrepe za zajezitev koronavirusa 9. marca in ne 16.

Trumpova vlada šele sedaj priporoča testiranje po domovih za ostarele

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je šele v ponedeljek, dva meseca po izbruhu pandemije koronavirusa v ZDA, zveznim državam priporočila, naj v naslednjih dveh tednih testirajo vse zaposlene in oskrbovance po 15.000 domovih za ostarele. Trump je medtem na novinarski konferenci razglasil zmago glede testiranja.

Pred vrsto ameriških zastav in velikim napisom »Amerika vodi svet s testiranji« je razglasil, da so se soočili s krizo in so zmagali. Šele po novinarskih vprašanjih je pojasnil, da so zmagali le v proizvodnji zadostnega števila testov za Američane, ne pa v vojni proti virusu, ki je do »razglasitve zmage« zahteval življenja več kot 80.000 Američanov.

Novinarsko konferenco komentatorji že primerjajo s podobno razglasitvijo zmage v iraški vojni predsednika Georga Busha mlajšega leta 2003 pred veliko zastavo na letalonosilki, čeprav se je vojna takrat šele prav začela.

V ZDA je za covidom-19 doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 81.571 oseb, s koronavirusom pa je okuženih 1,356 milijona ljudi. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je okuženih 337.000, umrlo pa jih je 27.000. V ponedeljek je v New Yorku umrlo 195 ljudi.

Merklova in Macron domnevno načrtujeta omilitev nadzora na meji

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi se dogovorila, da bosta omilila nadzor na francosko-nemški meji. Voditelja stremita k rešitvi, ki bi veljala v enaki meri za nemške in francoske državljane.

Število žrtev v Franciji v zadnjem dnevu spet višje

V Franciji je število smrtnih žrtev covida-19 v zadnjem dnevu v primerjavi s prejšnjimi spet nekoliko naraslo. V zadnjih 24 urah je umrlo še 348 ljudi, skupno doslej že 26.991. Število bolnikov na intenzivni negi medtem še naprej pada, so sporočile zdravstvene oblasti v državi.

Kosovski premier po enem dnevu končal samoizolacijo

Kosovski premier v odstopu Albin Kurti je danes končal samoizolacijo, v kateri je bil od ponedeljka, ker je bil eden od predstavnikov kosovske vlade v tesnem stiku z osebo, ki so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kasnejši testi pri predstavniku vlade okužbe niso potrdili.

Testi pri predstavniku vlade so bili negativni, zato je Kurti prekinil samoizolacijo, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik vlade Perparim Kryeziu.

Srbija določila nove pogoje za vstop v državo

Srbski krizni štab je danes odločil, da bodo v državo lahko vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo imeli največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus in potrdilo pristojne srbske komisije. Vladi je priporočil, da 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Na Danskem epidemija pod nadzorom, drugega vala ne pričakujejo

Epidemija novega koronavirusa na Danskem je pod nadzorom, ocenjuje tamkajšnja vlada, ki v prihodnje načrtuje okrepljeno testiranje in sledenje okužbam. Drugi val izbruha je glede na stanje po rahljanju ukrepov po oceni zdravstvenih strokovnjakov le malo verjeten.

V Italiji s koronavirusom okuženih 12.000 medicinskih sester

Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki so ga pred leti razglasili v spomin na legendarno angleško medicinsko sestro Florence Nightingale, so v Italiji objavili, da se je v boju proti novemu koronavirusu v državi doslej okužilo 12.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Umrlo jih je 38.

Španija uvaja obvezno 14-dnevno karanteno za vse prihode v državo

Vsi, ki bodo prišli v Španijo iz tujine, bodo morali od petka v obvezno 14-dnevno karanteno v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes sporočila španska vlada. Ukrep bo veljal do izteka izrednih razmer 24. maja ali še kasneje v primeru, da bodo izredne razmere zaradi pandemije covida-19 podaljšali.

113-letna Španka prebolela covid-19

Domnevno najstarejša Španka, 113-letna Maria Branyas, je kljub visoki starosti prebolela koronavirusno bolezen 19, ki je v njeni državi zahtevala skoraj 27.000 življenj. "Stara je 113 let. Prebolela je bolezen in se počuti zelo dobro," so sporočili iz doma za ostarele v katalonskem mestu Olot, kjer živi že okoli 20 let.

Glede na nove številke na Otoku verjetno več kot 40.000 žrtev covida-19

Glede na nove številke je v Veliki Britaniji po okužbi z novim koronavirusom umrlo več kot 40.000 ljudi. Pri novem štetju so upoštevali tudi podatke statističnega urada ONS. Skoraj četrtino vseh smrti so potrdili v domovih za starejše.

Rusija se kljub širjenju koronavirusa počasi odpira

V Rusiji danes poročajo o 10.899 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 232.243. Kljub nadaljnjemu širjenju okužb so po državi danes začeli previdno rahljati ukrepe. Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa veljalo od 30. marca.

Indija z 266 milijardami dolarjev protikoronske pomoči gospodarstvu

Indija bo za pomoč gospodarstvu v času krize zaradi koronavirusa namenila 20.000 milijard rupij (266 milijard dolarjev), je danes napovedal indijski premier Narendra Modi. Paket pomoči bo osrednji del kampanje, s katero želi zagotoviti samozadostnost Indije.