V komisiji ob tem izpostavljajo, da odpravljanje omejitev potovanj mora biti postopno. Poudarjajo, da bo treba najprej začeti postopno in usklajeno odpravljati nadzor na notranjih mejah, šele v drugi fazi pa bo mogoče sprostiti omejitve na zunanji meji.

"Ponovna zagotovitev normalnega delovanja schengenskega območja prostega gibanja je naš prvi cilj, takoj ko ga bo zdravstveni položaj dopuščal," je poudarila komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Omejitev so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni. Izjema so državljani EU, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Bruselj bo 17 članicam EU, tudi Sloveniji, dostavil 1,5 milijona medicinskih mask

Evropska komisija bo v prihodnjih dneh 17 članicam EU, tudi Sloveniji, dostavila 1,5 milijona od skupno deset milijonov medicinskih mask, nabavljenih v okviru instrumenta za nujno pomoč, za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom. Koliko mask bo dobila Slovenija, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti.

Maske bo dobilo 17 članic EU - poleg Slovenije še Avstrija, Poljska, Malta, Ciper, Danska, Italija, Hrvaška, Francija, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Madžarska, Finska, Nizozemska, Švedska in Grčija - ter Velika Britanija, je danes povedal govorec komisije Stefan de Keersmaecker.

To bo prva pošiljka medicinskih mask, ki jih je financirala komisija v okviru instrumenta za nujno pomoč, da bi neposredno podprla članice pri odzivanju na pandemijo novega koronavirusa. Nato bodo v prihodnjih šestih tednih vsak teden dobavili po 1,5 milijona mask.

Te pošiljke po navedbah komisije dopolnjujejo več sto tisoč mask, ki so jih v minulih tednih dostavili iz evropske zaloge medicinske opreme, in pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.

Komisija je konec aprila v okviru instrumenta za nujno pomoč sprostila 320 milijonov evrov za ukrepe nujne pomoči, od tega 100 milijonov evrov za nujno potrebne zdravstvene izdelke, ki bodo nabavljeni v prihodnjih mesecih.

Sicer pa je sprostila tri milijarde evrov iz proračuna EU, da bi neposredno podprla zdravstvene sisteme članic. Od tega bo 2,7 milijarde evrov usmerjenih prek instrumenta za nujno pomoč, 300 milijonov evrov pa prek medicinskih zmogljivosti mehanizma rescEU.

Instrument za nujno pomoč omogoča neposredno podporo članicam pri njihovih prizadevanjih za zajezitev pandemije in ne nadomešča drugih instrumentov, kot so skupno javno naročanje in strateška zaloga medicinske opreme.

Postopki skupnega javnega naročanja potekajo. Podrobnosti v komisiji ne razkrivajo. Danes so pojasnili le, da je Luksemburg naročil varovalne rokavice, Belgija maske, Latvija pa očala in maske.