Poljska opozicija slavi zmago. Predsedniške volitve, ki bi morale potekati to nedeljo, kot so določili še pred pandemijo, so bile v zadnjem trenutku odpovedane. To so sporočili iz največje vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), potem ko je njen voditelj Jaroslaw Kaczynski moral popustiti voditelju manjše koalicijske stranke Jaroslawu Gowinu. S tem se je končal hud spor v vladnih vrstah zaradi vprašanja, ali naj volitve 10. maja izpeljejo. Oba Jaroslawa pa se še nista dogovorila, kdaj zdaj volitve bodo. Po ustavi je zadnji datum 23. maj, a menda naj bi spremenili ustavo tako, da bodo lahko tudi pozneje, predvidoma ne pred junijem.

Unovčiti priljubljenost Dude

V majhni koalicijski stranki – v Gowinovem Sporazumu, ki je malo manj konservativen od PiS, – so tako kot opozicija nasprotovali volitvam to nedeljo, ker bi potekale po pošti in bile na hitro organizirane, kar po njihovem ne bi izpolnjevalo demokratičnih standardov. Gowin je pred mesecem dni zaradi tega odstopil kot podpredsednik vlade. Menil je tudi, da se mora vlada osredotočiti na boj proti novemu koronavirusu in okrevanju gospodarstva. Brez njegovih 18 poslancev pa PiS nima absolutne večine v sejmu.

Kaczynski je vztrajal pri volitvah 10. maja, ker zdaj ankete napovedujejo dober rezultat aktualnemu predsedniku države Andrzeju Dudi, ki je na položaj leta 2015 prišel kot kandidat stranke PiS. Potem je iz nje sicer odstopil, vendar je podobno kot vlada podrejen prekaljenemu Kaczynskemu. Dudo podpira večina medijev, pomembno vlogo ima pri razmeroma uspešnem boju proti koronavirusu. Uradno število okuženih je sicer te dni doseglo 15.000, mrtvih zaradi virusa pa je 737, kar je za 38-milijonsko državo malo, tudi če primerjamo s Slovenijo.

Kupčija z volitvami po pošti

PiS in njen šef Kaczynski sta poskušala volitve 10. maja rešiti s spremembo volilne zakonodaje, tako da bi vseh 30 milijonov upravičencev lahko glasovalo po pošti. Senat, v katerem ima večino opozicija, tega ni dovolil in je glasoval proti. Sejm (spodnji dom), kjer ima absolutno večino PiS z zavezniki, bi lahko odločitev senata preglasoval, a le, če bi Kaczynski za to dobil podporo Gowina in še dela opozicijskih poslancev.

Je pa Gowin danes s svojimi 18 poslanci glasoval za nov volilni zakon, ki predvideva glasovanje po pošti in v zameno dosegel, da so volitve prestavljene, volilna komisija pa bo dobila nazaj vsa pooblastila. Po načrtu Kaczynskega bi namreč morala volitve namesto volilne komisije nadzorovati Pošta. Zato je aprila za glavnega direktorja Pošte dal postaviti člana PiS. Opozicija sicer trdi, da eksperimentiranje z volitami po pošti odpira možnost goljufijam.