Predlagana sprememba volilnega zakona tudi predvideva, da kandidati, ki naj bi nastopili na za prvotno 10. maj predvidenih predsedniških volitvah, lahko ponovno kandidirajo, pri tem pa jim ni treba zbrati 100.000 podpisov, kot je to zakon pred tem zahteval.

Podpredsednik poljskega spodnjega doma Ryszard Terlecki je ob tem napovedal, da bi spodnji dom glasovanje o predlogu zakona lahko opravil že danes. "Želimo, da se volitve zgodijo čim prej. Nima smisla čakati," je še dejal Terlecki. Dodal je, da se Poljska želi izogniti scenariju, da bi ostali brez predsednika države, ko se mandat sedanjega predsednika Andrzeja Dude konča 6. avgusta letos.

Volitve odpovedane zaradi pandemije

Na Poljskem bi morali imeti predsedniške volitve minulo nedeljo, a so jih odpovedali zaradi pandemije novega koronavirusa in sredi politične razprave, kaj storiti naprej.

Stališče poljskih opozicijskih strank je, da kampanja za predsedniške volitve zaradi pandemije ni mogoča. Sedanji predsednik Duda, sicer kandidat PiS, ki je vodil v javnomnenjskih anketah, pa se je zavzel za volitve po pošti, a je ustrezna zakonodaja začela veljati le nekaj dni pred volitvami, zardi česar je zmanjkalo časa za tovrstno izvedbo volitev.

V skladu z nedeljsko odločitvijo poljske državne volilne komisije ima predsednica poljskega spodnjega doma sedaj dva tedna časa, da sporoči novi datum predsedniških volitev. Volitve bi sicer morali pripraviti v 60 dneh od odločitve volilne komisije.

Jaroslaw Gowin, predsednik manjše stranke Dogovor, ki je povezana z vladajočo PiS, je v današnjem televizijskem pogovoru ocenil, da bi lahko na Poljskem predsedniške volitve izvedli 28. junija ali 5. julija.