Po pisanju časnika The Times of India so med smrtnimi žrtvami tudi osemletna deklica in dva starejša človeka.

Uradnik, pristojen za bolnišnice v okrožju, je za AFP povedal, da so v več bolnišnic prepeljali skupno okoli tisoč ljudi, bojijo pa se, da so številni še nezavestni na svojih domovih. "Oblasti preverjajo tudi hiše. Prizadevamo si prepeljati vse ljudi v bolnišnice. Potrebujejo kisik," je še dejal. Oblasti so evakuirale prebivalce v radiju treh kilometrov okoli tovarne, reševalci pa so s plinskimi maskami in kisikovimi bombami šli od hiše do hiše ter iskali morebitne poškodovane.

Tovarna družbe LG Polymers je na obrobju pristaniškega industrijskega mesta Visakhapatnam v zvezni državi Andhra Pradesh. V mestu in njegovi okolici živi okoli pet milijonov ljudi. Plin je po navedbah policije uhajal iz dveh 5000-tonskih rezervoarjev, ki zaradi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 od konca marca nista bila pod nadzorom.

Kot je povedala predstavnica policije Swaroop Rani, je plin zaradi ukrepov ob pandemiji ostal v rezervoarjih. "Sprožila se je kemična reakcija, temperatura v rezervoarjih se je povečala in zato je plin začel uhajati," je pojasnila.

Dodala je, da je policija prve klice na pomoč prejela davi okoli 3.30 po krajevnem času. Ljudje so jih obvestili, da je v zraku plin. Policija je nemudoma prispela na prizorišče, kmalu zatem tudi reševalci.

Uhajanje plina je med ljudmi sprožilo preplah. Na posnetkih, ki jih predvajajo indijske televizije, je videti ljudi, med njimi tudi otroke, ki nezavestni ležijo po ulicah mesta ali težko dihajo. Nekateri imajo vnete oči in izpuščaje po telesu.

Južnokorejsko matično podjetje LG Chem, ki ima v lasti tovarno, je sporočilo, da je uhajanje plina zdaj pod nadzorom. Dodali so, da skušajo zagotoviti čimprejšnje zdravljenje za tiste, ki imajo zdravstvene težave zaradi vdihavanja plina. V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da preiskujejo obseg škode ter natančne vzroke uhajanja plina in smrti, še navaja AFP.

Tovarna LG Polymers India je ena glavnih proizvajalk polistirena v državi, prišlo pa je do uhajanja plina stirena, brezbarvne lahko hlapne oljnate strupene tekočine, ki je surovina za proizvodnjo polistirena. Močna izpostavljenost stirenu lahko vodi do hude dihalne stiske in kome, navaja AFP.

Indija je bila leta 1984 prizorišče ene najhujših industrijskih nesreč v zgodovini. V noči z 2. na 3. december 1984 je v tovarni pesticidov v Bhopalu v osrednji Indiji odjeknila eksplozija in v okolico je ušlo na tone smrtonosnega plina metil izocianata. V dneh po nesreči je umrlo okoli 3500 ljudi, več tisoč pa v prihodnjih letih. Več kot 100.000 ljudi, ki so živeli blizu tovarne, je po nesreči trpelo za kroničnimi boleznimi.