»Kriminalisti so z vložitvijo kazenske ovadbe zaključili preiskavo lanske eksplozije zemeljskega plina v kraju Britof pri Kranju,« je sporočil Bojan Kos, predstavnik PU Kranj za odnose z javnostmi. Gre za odmevno eksplozijo, ki je odjeknila 3. decembra lani, ko je v vodovodnem jašku eksplodiral zemeljski plin. Eksplozija je poškodovala šest ljudi, med njimi so bili tudi štirje otroci. Imela je še dodatne posledice za tamkajšnje prebivalce. Iz 20 objektov so takoj evakuirali 76 ljudi, območje je bilo deset dni popolnoma zaprto, na kraju pa je bila zaradi velike nevarnosti za življenje in premoženje ljudi ves čas prisotna tudi policija.

V Domplanu ves čas zavračali krivdo

»Kriminalisti so že prve dni opravili podroben ogled kraja eksplozije in pod površjem našli poškodovan del plinske napeljave, ki je bil zavarovan in analiziran. V preiskavi so ugotovili, da je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja neodvrnitve nevarnosti,« opozarja Kos. »Kaznivega dejanja sta osumljena pravna oseba in zaposleni v tej organizaciji. Kriminalisti so sum utemeljili s tem, da ni bila odvrnjena nevarnost, ki je nastala s kombinacijo poškodbe na plinski napeljavi zaradi gradbenih del, prisotnosti zemeljskega plina v plinskem omrežju in zemljini ter z neizvedbo varnostnih ukrepov pri sanaciji poškodbe. Promet je namreč tam kljub vsem omenjenim dejstvom potekal nemoteno vse do trenutka, ko je v vodovodnem jašku zaradi človeškega faktorja eksplodiral nakopičen zemeljski plin,« dodaja.

Ovaden ni delavec, ki se je zadrževal v vodovodnem jašku, opozarja Kos, saj je imel ta upravičen razlog za zadrževanje. »Ob robu jaška so bili še en delavec in štirje otroci. Vseh šest se je poškodovalo in zdravilo zaradi opeklin,« dodaja tiskovni predstavnik PU Kranj.

Po naših neuradnih informacijah gre pri ovadeni pravni osebi za kranjsko podjetje Domplan, ki skrbi za tamkajšnje plinovode. Za komentar smo povprašali tudi direktorico podjetja Vero Zevnik. Pojasnila nam je, da zaradi bolniške odsotnosti z dela z ovadbo ni seznanjena, zato je nikakor ne more komentirati. Zevnikova pa je že dan po dogodku povedala, da v Domplanu nezgodo v Britofu sicer obžalujejo, vendar menijo, da krivda za nesrečo ni na njihovi strani. Takrat so bili v Domplanu namreč prepričani, da je za nesrečo kriv izvajalec del, med katerimi se je zgodila eksplozija, gradbeno podjetje IMP Promont, a je, kot kaže, kriminalistična preiskava pokazala drugače.

Gradnja mimo gradbenega dovoljenja

Z vložitvijo kazenske ovadbe so kriminalisti predkazenski postopek zaključili, ob tem pa so pri ogledu kraja prišli še do dodatnih ugotovitev. »Gre za neskladno gradnjo, saj odseka ni bilo v načrtih projekta za izdajo gradbenega dovoljenja, ampak so bila dela izvedena glede na 'potrebe'. Z nepravilnostmi je bil seznanjen pristojni inšpektorat za infrastrukturo,« je zapisal Kos. Gmotna škoda sicer ob eksploziji plina ni nastala, sanacija napake pa je ocenjena na okoli 40.000 evrov.