Medtem ko obsežna kriminalistična preiskava glede odgovornosti za eksplozijo ob uhajanju plina v Britofu v Kranju še traja, naj bi svoje delo že zaključil energetski inšpektor. Tako poroča Radio Slovenija, potrditve in dodatnih pojasnil pa s strani energetske in rudarske inšpekcije na Dnevniku še nismo prejeli.

Po poročanju radia naj bi energetski inšpektor pri pregledu plinovoda v Britofu pri Kranju, kjer je pred dvema mesecema prišlo do eksplozije, v kateri so bili poškodovani tudi otroci, ugotovil, da plina v plinovodu, ki uradno še ni bil prevzet, ne bi smelo biti. Inšpektor naj bi nadzor, kot je poročal radio, izvedel pri investitorju plinovoda, podjetju Domplan, in obeh izvajalcih, gradbeni družbi Pirc gradnje in IMP. Ugotovil naj bi, da je bil plinovod ustrezno zgrajen, v času gradnje naj bi bil tudi ustrezno tehnično preizkušen. Prav zato naj ne bi izrekel nobenih ukrepov.

Zaplinjanje plinovoda naj bi dovolilo prav podjetje Domplan, ki je bilo investitor in nadzornik gradnje hkrati, naj bi ugotovila inšpekcija. Namen naj bi bil preverjanje tesnosti plinovoda, čeprav naj Domplan za to še ne bi imel uporabnega dovoljenja. Do poškodbe na plinovodu pa naj bi prišlo pri naknadnem posegu na že zgrajenem plinovodnem omrežju, in sicer s strani delavcev, ki naj bi izvajali izkop na vodovodnem omrežju. Ti naj o tem ne bi obvestili Domplana. Za eksplozijo pa naj bi bil po poročanju radia kriv splet okoliščin.

Za komentarje o izsledkih inšpekcije smo povprašali tudi pristojne v podjetju Domplan. Direktorica Vera Zevnik je povedala, da se bodo v podjetju na ugotovitve energetskega inšpektorja lahko odzvali, ko bodo z njimi uradno seznanjeni. »Do tega trenutka smo o njegovih ugotovitvah izvedeli le preko omenjenega medija,« je še dodala.