Priznanih zavarovanih in navadnih terjatev pravnih in fizičnih oseb je za 72,6 milijona evrov. Priznanih terjatev nekdanjih zaposlenih, bilo jih je več kot 500, pri katerih gre v veliki večini za prednostne terjatve, pa je za 15,1 milijona evrov, je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, ki ga je na spletni strani Ajpesa danes objavil stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Med priznanimi sta prednostni terjatvi zadnjega poslovodnega direktorja Holgerja Kowarscha v višini 67.600 evrov in Svena Kukemelka, ki je vodil Adrijino letalsko šolo in je bil nekaj časa hkrati v vodstvu Adrie Airways odgovoren za sektor operative, v višini 47.700 evrov.

Najviše priznane terjatve imata nemški letalski prevoznik Lufthansa (6,6 milijona evrov navadne terjatve) in njegova avstrijska hči Austrian Airlines (3,1 milijona evrov navadne terjatve). Ameriška družba za lizing letal Aerocentury ima štiri milijone evrov priznane navadne terjatve (in za 37,5 milijona evrov prerekane), ameriški Rolls-Royce Corporation za 2,1 milijona evrov navadne terjatve.

Ločitveno pravico imajo z zavarovanjem s stavbno pravico na poslovni stavbi in zemljiščih Adrie Airways na brniškem letališču priznane družba 8900973 Canada Ltd (3,6 milijona evrov), banka Bank of America Merrill Lynch (1,3 milijona evrov) ter družbi z Irske EIC Aircraft Leasing (195.000 evrov) in Sasof III Aviation Ireland (106.000 evrov), slednji imata poleg tega še 4,3 milijona evrov in 1,6 milijona evrov navadnih terjatev. Letalski lizingodajalec Regional One ima priznano navadno terjatev v višini 942.000 evrov.

Upravljalec ljubljanskega letališča Fraport Slovenija ima 4,2 milijona evrov vredno ločitveno pravico, zavarovano z napajalno enoto (APU) v stavbi na letališču, in 255.000 evrov navade terjatve.

Banka Intesa Sanpaolo ima za 4,5 milijona evrov pogojne terjatve, ki se bo udejanjila v primeru, da bo morala banka vračati zneske kartičnih plačil.

Priznane navadne terjatve ima več letališč, med njimi letališči v Tirani (1,7 milijona evrov) in Bruslju (222.000 evrov). Propadli švicarski regionalni letalski prevoznik Darwin Airlines, ki ga je Adria prevzela, potem ko je dobila nemške lastnike 4K Invest, ima priznano terjatev v višini 455.000 evrov.

Evropska kontrola zračnega prometa Eurocontrol ima priznano navadno terjatev v višini 2,1 milijona evrov, Javna agencija za civilno letalstvo RS pa v višini 114.000 evrov.

Finančna uprava RS (Furs) ima 162.000 evrov prednostne in 139.000 evrov navadne terjatve, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije 58.000 evrov prednostne in Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije 367.000 evrov prednostne terjatve, kaže seznam terjatev.

Stečajna masa Adrie Airways znaša po Pustatičnikovi oceni iz februarja okoli 6,2 milijona evrov, od tega je likvidacijska vrednost stavbne pravice na poslovni stavbi z zemljišči ocenjena na 3,15 milijona evrov. Med premoženjem so še blagovna znamka, ki je trenutno naprodaj za 100.000 evrov, simulator letenja in delež v Adrijini letalski šoli. Pustatičnik je konec januarja že prodal letalska dovoljenja Adrie Airways, ki jih je za 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja. Stečajni upravitelj je v začetku marca letos izbral izvajalca za izredno revizijo poslovanja Adrie Airways, da bi proučili morebitno odškodninsko odgovornost bivših zastopnikov, policija pa preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije.