- V ponedeljek ob 1338 testiranjih šest pozitivnih, ena okužena oseba je umrla

- Kacin: Analiza rezultatov vseslovenske raziskave glede okuženosti in prekuženosti z novim koronavirusom še ni končana. Danes popoldne se bo z njenimi izsledki seznanila vlada. Javnost bo seznanjena na jutrišnji dopoldanski izjavi za medije.

- Kacin: Pot do cepiva in zdravila je še precej dolga.

- Lah: Včerajšnji obisk potrošnikov v trgovinah je bil skromen.

- Lah: Prodaja v živilskih trgovinah je po mojih izračunih upadla za 15 odstotkov. Še večji upad je v tehničnih trgovinah.

- Noč: Prvi val epidemije je v fazi izzvenevanja, zato je še vedno treba natančno upoštevati vsa navodila vedenja, ki smo se jih v preteklih tednih naučili.

Izjavo lahko na tem mestu spremljate v živo:

V ponedeljek šest pozitivnih, ena smrtna žrtev s covidom-19, doslej skupaj 98

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244.

Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Štiri od šestih v ponedeljek potrjenih okužb so v Domu starejših občanov Ljutomer, kjer so v ponedeljek odvzeli 57 brisov. Eden je ozdravel.

Rezultati raziskave o razširjenosti covida-19 danes na vladi, v sredo predstavitev javnosti

Analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden, še ni končana. Popoldne se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila vlada, v sredo jih bodo predstavili javnosti, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Izsledke raziskave bo v sredo ob 11. uri interpretiral njen vodja in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Kacin je sicer prepričan, da bo raziskava zanimiva tako za Slovenijo kot v globalnem merilu, saj smo "prva država, ki jo je izvedla na tako celovit način, ki poleg testiranja na virus vključuje tudi celovito analizo krvi".

Od rezultatov raziskave bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki pri rahljanju ukrepov na različnih področjih, tako na vzgojno-izobraževalnem kot tudi športnem področju in pri gospodarskih dejavnostih, je povedal Kacin.

Vabilu v raziskavo se je od 3000 povabljenih odzvalo 1368 ljudi, ki so jih že testirali.

V trgovini zadovoljni s ponovnim odprtjem, opozarjajo na velik upad prihodkov

Trgovci so zadovoljni, da je po dveh mesecih prišlo do vnovičnega delnega odprtja tudi neživilskih trgovin. Rezultati v panogi so sicer zelo zaskrbljujoči, je danes dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. Po njenih izračunih bi lahko bili prihodki panoge konec leta v letni primerjavi nižji tudi za več kot petino.

Trgovci so zadovoljni, da so od ponedeljka lahko znova odprte tudi nekatere neživilske trgovin. Obisk je bil sicer zelo zadržan. Potrošniki so večinoma upoštevali navodila glede medosebne razdalje, mask in razkuževanja, tudi trgovci so glede ukrepov "že zverzirani", je danes na vladni novinarski konferenci ocenila predsednica zbornice Mariča Lah.

Izrazila je upanje, da bodo v kratkem sledila dodatna sproščanja. V zbornici vladi predlagajo, da se po vzoru Avstrije dovoli odprtje tudi trgovin v nakupovalnih središčih (trenutno so lahko v Sloveniji odprte neživilske prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, vendar ne tiste v nakupovalnih središčih) in da se zmanjša zahtevano medosebno razdaljo s sedaj zahtevanih dveh metrov na en meter.

Gre pri prepovedi odprtja trgovin v nakupovalnih centrih za diskriminacijo?

"Imajo prav," pa je odgovorila na vprašanje, kako komentira očitke nekaterih lastnikov trgovin do 400 kvadratnih metrov v trgovskih središčih, da se dogaja diskriminacija, saj je dovoljeno odprtje manjših trgovin v mestnih središčih, ne pa v trgovskih centrih.

Je pa pomembno, je poudarila, da v takšnih kriznih razmerah navodila stroke glede ravnanja prihajajo z enega mesta in da se jih, "tudi če so včasih nekoliko čudna", upošteva.

Lahova je ob zadržanem odzivu kupcev na prvi dan opozorila, da se bodo nakupovalne navade spremenile tudi dolgoročno, ob tem, da so slovenski potrošniki že tako bolj zadržani oz. varčni. Njihova varčnost bo po njenem mnenju sicer odvisna od hitrosti okrevanja po krizi, torej tudi od učinkovitosti državnih ukrepov za zagon gospodarstva.

V času epidemije se je v Sloveniji močno povečalo spletno nakupovanje, pri katerem je bila Slovenija pred krizo s koronavirusom pod povprečjem EU, je pa delež tovrstne prodaje v skupnih prihodkih trgovcev še vedno zelo majhen, je povedala in dodala, da morajo trgovci za uspešno poslovanje razvijati tako klasično kot spletno trgovino.

Rezultati panoge za dva meseca od začetka epidemije so po njenih besedah sicer zelo zaskrbljujoči. Prodaja v živilskih trgovinah, ki so lahko ves čas epidemije odprte, je kljub začetnemu povečanemu povpraševanju upadla, po izračunih Lahove za več kot 15 odstotkov. Tega do konca leta - tudi če bi se razmere popolnoma normalizirale, pa se zelo verjetno ne bodo - ne bodo mogli nadomestiti.

Še večji padec so zabeležile tehnične trgovine, ki prodajajo belo tehniko, pohištvo, gradbeni material in ki s 15 milijardami evrov prihodkov na leto ustvarijo okoli polovico vseh letnih prihodkov panoge. Poldrugi mesec so bile namreč zaprte.

Celotna panoga bo po izračunih Lahove letos ustvarila za šest do sedem milijard evrov manj prihodkov od siceršnjih 32 milijard evrov na leto. "To lahko pusti globoke posledice," je opozorila.

Veliko težavo za trgovce predstavljajo stroški najemnin, ki po besedah Lahove v srednje velikem podjetju predstavljajo 80 odstotkov stroška plač in so torej na drugem mestu med stroški. Kot "anomalijo" je označila ukrep, da je drugi protikoronski paket uveljavil oprostitev plačila najemnin za poslovne prostore v lasti države in občin, ni pa uredil razmerij med dvema zasebnima pravnima osebama.

Predlagali so rešitev, da bi država subvencionirala najemnino v odvisnosti od upada prihodka, vendar nato ta predlog ni bil vključen v drugi paket. Pobuda zbornice sicer ostaja in Lahova upa, da bo vključena v tretji paket protikriznih ukrepov.