»Od ameriške vlade nismo prejeli nobenih podatkov ali specifičnih dokazov v povezavi z domnevnim izvorom virusa - zato to za nas ostaja špekulacija,« je povedal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dodal je, da bi zelo radi prejeli kakršno koli informacijo, ki kaže na izvor virusa. »Če so podatki in dokazi dostopni, potem se bo morala vlada ZDA odločiti, ali in kdaj jih bo lahko delila. Je pa za WHO težko delovati v informacijskem vakuumu,« je poudaril Ryan.

Strokovnjakinja WHO Maria Van Kerkhove je ob tem poudarila, da so znanstveniki preučili že 15.000 celih genomov virusa, in »glede na vse dokaze, ki smo jih videli, je ta virus naravnega izvora«.

Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v ponedeljek dejal, da »znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen«. Vse glede postopnega razvoja skozi čas kaže na to, da se je razvil v naravi in preskakoval med vrstami, je dodal.

Ameriški zunanji minister Pompeo je sicer v nedeljo zatrdil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Podobno je trdil tudi predsednik Donald Trump, a nihče od njiju ni predstavil nobenega dokaza. Kitajska ostro zanika, da bi virus sars-cov-2 prišel iz laboratorija.