Čeprav je nadaljevanje letošnje sezone v košarkarski ligi ABA še vedno pod velikim vprašajem in vodilni ter klubi čakajo na odločitev evrolige, ki bo prišla najkasneje do 24. maja, sta Partizan in Cibona kot prva včeraj začela trenirati. Treningi seveda potekajo v strogo predpisanih okvirih srbske in hrvaške vlade.

Enajst košarkarjev Partizana se je včeraj zbralo v parku Hajd v Beogradu, kjer so opravili kondicijski trening, ob prihodu in odhodu pa nosili tako maske kot rokavice. Iz kluba so ob tem še sporočili, da se bodo tujci vrnili, ko bo znana usoda letošnje sezone. Ne le v ligi ABA, temveč tudi v srbskem prvenstvu, ki ga še niso odpovedali. Pri Ciboni so začeli individualne treninge v dvorani, a ne pod vodstvom glavnega trenerja Ivana Velića, ki je bil v tem času na čakanju in bo po vrnitvi iz BiH moral za 14 dni v karanteno. »Če bo mogoče, bomo tako trenirali do 1. julija. Ob tem bomo kovali načrt za prihodnjo sezono v okvirih finančnih sredstev in splošnega stanja v športu zaradi koronavirusa. Pričakujem, da se bodo priprave na novo sezono začele precej prej, kot je bilo to v navadi do sedaj,« je povedal Ivan Velić. Kdaj in v kakšni obliki bodo lahko začeli trenirati slovenski klubi, še ni jasno. Pri Olimpiji, Primorski in Krki čakajo na navodila ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi v kratkem odločalo o sproščanju ukrepov v posameznih športih.

Izmed klubov v ligi ABA so pri načrtovanju moštva za prihodnjo sezono daleč najbolj dejavni pri Mornarju. Če so pri Olimpiji najprej prekinili pogodbe igralcem, na katere ne računajo več, in se začeli spogledovati z okrepitvami, med katerimi sta na vrhu želja Jordan Morgan in Alen Hodžić, pa pri črnogorskem moštvu že padajo podpisi pogodb. Najprej je klub iz Bara iz Primorske pripeljal Aleksandra Lazića, nato pa podaljšal sodelovanje z Isaiahom Whiteheadom, Derekom Needhamom in Seadom Šehovićem. »Podpisali smo pogodbo še z enim novincem, a njegovega imena ne moremo izdati, dokler ne vidimo, kakšna bo prihodnost lige ABA,« je ob tem povedal predsednik Mornarja Đorđije Pavićević.

Pavićević je sicer pred dnevi za Radio Bar povsem iskreno govoril tudi o tem, kaj se je dogajalo med konferenčnim klicem klubov lige ABA 22. aprila. »Vsak je dal svoje predloge. Prišlo je tudi do nesoglasij, kar je normalno. Evroliga naj bi 24. maja izdala odločitev o nadaljevanju sezone, zato pričakujem, da bomo 25. maja sklicali skupščino, na kateri se bomo dokončno odločili o nadaljevanju sezone in morebitnih datumih,« je povedal Pavićević, nato pa nadaljeval z ostrejšim tonom. »Slišati je bilo, da Cibona, Primorska, Krka, Zadar, Igokea, morda še kdo, ne spomnim se, praktično nimajo več moštev. Zato je utopično pričakovati, da se bo igral še zadnji krog rednega dela. Crvena zvezda zahteva, da se odigra vse po pravilniku, Partizan se strinja, toda le, če se bo liga zaključila do 20. junija, kar je nemogoče zaradi evrolige in evropskega pokala. Budućnost je imela svoje predloge, ki niso šli na roke beograjskima kluboma, zato je prišlo do trenj. Po posvetovanju z ljudmi iz našega kluba sem se odločil, da bo Mornar za vsako ceno zagovarjal držanje pravilnika, torej da se odigrata zadnji krog in končnica. Če se vodilni klubi tako držijo principov in mižijo ob izredni situaciji, potem se bomo tudi mi naredili nore in zahtevali, da se vse odigra, kot da je stanje normalno. Bomo videli, kdo bo imel na koncu korist od tega.«