Kmalu bosta minila dva meseca, odkar liga NBA miruje. Enajstega marca so bile zadnje tekme, nato se je dogajanje ustavilo zaradi pandemije koronavirusa. Od takrat se vsak dan ugiba, kdaj in v kakšni obliki bi se lahko sezona dokončala, a je hkrati vse bolj jasno, da bo posledice čutila tudi naslednja. Vodstvo tekmovanja je tako uradno prestavilo loterijo za nabor in aktivnosti igralcev, tako imenovani combine, na kasnejši, še nedoločen datum. Po prvotnem načrtu bi morala biti med 19. in 24. majem v Chicagu. Negotova je tudi usoda nabora 25. junija v New Yorku, ki bo skoraj gotovo prestavljen.

Reševanje sezone je v polnem teku, nadaljevanje tekmovanja pa si močno želijo tako igralci kot lastniki klubov. A v varnih razmerah. Odpovedi si ne želijo, nekateri, denimo LeBron James, celo tako močno ne, da se jezno odzovejo na vsakršno namigovanje o črnem scenariju. »Bral sem članke, da si vodilni v klubih in agenti želijo odpovedi sezone. To ni res! Nihče, ki ga poznam, ne razmišlja o čem takem. Takoj ko bo varno, želimo zaključiti sezono. Pripravljen sem, moja ekipa prav tako. Nihče ne bo odpovedal ničesar,« je na družbenem omrežju twitter zapisal LeBron James.

Izzivov, s katerimi se vodstvo tekmovanja sooča in se bo soočalo ob morebitnem dokončanju sezone, je in bo veliko. Glavni je, kako zagotoviti popolno varnost vsem prisotnim. Dejstvo je, da se bodo tekme odvijale na enem mestu, v tako imenovanem mehurčku. Že dlje časa se kot glavni kandidat omenja Las Vegas, v zadnjih dneh je s konkretno ponudbo v ospredje stopila veriga igralnic in hotelov MGM, ki je pripravljena igralce, njihove družine in vse potrebno osebje sprejeti v 13 hotelov, ki bi bili ustrezno izolirani in delovali po priporočilih vodilnih zdravstvenih strokovnjakov v državi. MGM bi ob tem 24 kongresnih centrov spremenil v priložnostne košarkarske dvorane. Ob Las Vegasu se je v zadnjih dneh začel omenjati tudi zabaviščni park Disney World v Orlandu na Floridi. Vodstvo lige je ob tem izračunalo, da bi od začetka nadaljevanja sezone do njenega konca potrebovala kar 15.000 testov na koronavirus. Številni proizvajalci bi takšno količino lahko priskrbeli, a ob tem ne morejo zagotoviti, da bo v obtoku zadostna količina za preostalo ameriško populacijo, kar je za komisarja lige NBA Adama Silverja nesprejemljivo.

Tu je še prihodnja sezona. Vse bolj se zdi, da se ne bo začela proti koncu oktobra, kot je predvideno. Še posebej ne, če bi se nadaljevanje letošnje zavleklo v pozne dni septembra. Tudi o tem so lastniki klubov z vodstvom tekmovanja in komisarjem Silverjem razpredali v zadnjih dneh, skupna ideja pa je, da bi se sezona 2020/21 začela decembra pred božičem, končala pa konec julija ali v začetku avgusta.

Če v ligi NBA marsikatero vprašanje ostaja odprto, pa je dejstvo, da bo pandemija koronavirusa precej spremenila njene ustaljene tirnice delovanja. Kot v vseh drugih športih, ligah in tekmovanjih po svetu. Nekaterim košarkarjem v NBA ostaja v uteho, da bodo lahko 8. maja začeli individualno delo v dvoranah. A le v zveznih državah, ki so ali bodo zrahljale varnostne ukrepe. In po protokolu, ki ga je liga klubom poslala na 16 straneh.